Τουρισμός: Πάνω από 4.000 έλεγχοι στην πρεμιέρα – Αγωνία για τα εισαγόμενα κρούσματα

Ο ελληνικός τουρισμός πήρε την 1η Ιουλίου την πρώτη μεγάλη “ανάσα” με το άνοιγμα των αεροδρομίων για τους ξένους επισκέπτες. Ωστόσο, η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει μεγάλη αγωνία για τα εισαγώμενα κρούσματα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα από τα οποία τα 11 ήταν τουρίστες στην Ελλάδα. Έτσι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και δεν αποκλείονται μέτρα ώστε να μην σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων.

Πανηγυρική υποδοχή

Τα αεροδρόμια της χώρας άνοιξαν τις πύλες τους σε χιλιάδες τουρίστες και δεκάδες πτήσεις που έφτασαν χθες, με τους απαραίτητους ελέγχους και φυσικά την συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού που είναι απαραίτητη για την είσοδο στην χώρα.
Την πρώτη μέρα εκκίνησης του τουρισμού τα 27 αεροδρόμια της χώρας υποδέχθηκαν 235 διεθνείς πτήσεις, ενώ έγιναν πάνω 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες.

Τα τεστ


Οι περισσότεροι διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα. Αυτό έγινε διότι είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα. Ωστόσο δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επιβάτη.

Υποχρεωτική συμπλήρωση φόρμας 48 ώρες πριν την αναχώρηση για την Ελλάδα από την Δευτέρα


Για την φόρμα εντοπισμού, τις πρώτες ημέρες τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, καθώς μπορεί να συμπληρώνεται ακόμη και λίγες ώρες πριν την πτήση προς την Ελλάδα. Καταγράφηκαν κάποια προβλήματα στις αφίξεις μάλιστα χθες, καθώς κάποιοι τουρίστες δεν είχαν συμπληρώσει τις φόρμες, αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει από την Δευτέρα καθώς όσοι θέλουν να επισκεφτούν την χώρα μας, θα πρέπει να συμπληρώνουν την εν λόγω φόρμα τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

Αυτό διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χθες το βράδυ. Ο κ. Πέτσας είπε πως θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα κατά γράμμα, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση χιλιάδες έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα, κάτι που έχει ξεκινήσει από χθες.

Πέτσας: Νέα μέτρα αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων


Για τις πρώτες ημέρες δίνεται μία περίοδος χάριτος ώστε να προσαρμοστούν όλοι στις νέες συνθήκες, όμως από Δευτέρα θα τηρούνται κατά γράμμα οι κανόνες, καθώς διανύουμε μία περίοδο όπου τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία σε αρκετές χώρες. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί αύξηση τις τελευταίες ημέρες στις χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία, που φέρνουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας, γεγονός που φέρνει σε μεγαλύτερη επιφυλακή τον υγειονομικό μηχανισμό. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων, τότε δεν θα διστάσει η κυβέρνηση να επιβάλει νέα μέτρα.