Σαρώνει ο Covid 19 τα Βαλκάνια. Έντονη ανησυχία Χαρδαλιά

Δραματική προειδοποίηση κατά του εφησυχασμού και της χαλάρωσης των μέτρων απέναντι στον κορονοϊό, απηύθυνε, σήμερα, Τετάρτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων στα Βαλκάνια.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με δημάρχους, ο κ. Χαρδαλιάς τους κάλεσε να δουν τι συμβαίνει στους βόρειους γείτονές μας, σε χώρες που τα συστήματα υγείας και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν για εμάς παράδειγμα πριν από ένα χρόνο, που με εντολή του πρωθυπουργού η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια να φτιάξει δομές έτοιμες να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν κάθε κίνδυνο και κρίση.

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Σας καλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια. Τα είδαμε όλα αυτόν τον χρόνο, φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες από αυτό το μετερίζι», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι την ώρα που η χώρα μας έχει ανοίξει τα σύνορα σε πολλές χώρες, προκειμένου να τονώσει τον τουρισμό, ο κορονοϊός σαρώνει τα Βαλκάνια, καθώς στην Αλβανία διπλασιάστηκαν τα κρούσματα, ενώ έκρηξη κρουσμάτων υπάρχει και στη Βουλγαρία.

Ο  κορονοϊός εξαπλώνεται στη Βόρεια Μακεδονία και ο δήμαρχος Φλώρινας καλεί τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστον την κινητικότητα του προς τα εκεί.

Ήδη, μέσα στο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους πολίτες, όπως και η πραγματοποίηση σαρωτικών τεστ σε όσους εισέρχονται από τον Προμαχώνα.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν αυξήσει στο 90% τους ελέγχους στους επισκέπτες από τον Προμαχώνα, ενώ εκτιμάται ότι από την Παρασκευή θα αυξηθεί η είσοδος των αυτοκινήτων από το συνοριακό φυλάκιο.