Βατερλό στις Πανελλήνιες – Γκρεμίζονται οι βάσεις σε όλα τα πεδία (pics)

Έως και την Παρασκευή 17.07.2020 η οριστικοποίηση των µηχανογραφικών δελτίων

Σοκ η βαθμολογία για τους υποψηφίους στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, με το μεγάλο φιάσκο να σημειώνεται κυρίως στα Μαθηματικά και, στη συνέχεια, σε Ιστορία, Χημεία και Πληροφορική.

Από τους 94.918 υποψηφίους που πήραν µέρος στις Πανελλαδικές, το 58,84% έγραψαν στα Μαθηματικά από από 0 έως 10, με την ίδια εικόνα να παρουσιάζεται και στα άλλα τρία προαναφερόμενα μαθήματα.

Στην Ιστορία οι µισοί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση (50,8%).

Εξαιρετικά χαµηλές είναι, επίσης, οι επιδόσεις στη Χηµεία (48,28% κάτω της βάσης) όσο και στην Πληροφορική, όπου το 44,75% επίσης έγραψε κάτω από τη βάση.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι φέτος το ποσοστό των αναβαθµολογήσεων στο µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς έφτασε στο 17,17%, γεγονός που φανερώνει την αποτυχία της συνεξέτασης για πρώτη φορά των µαθηµάτων αυτών (Νεοελληνική Γλώσσα µε Λογοτεχνία).

Σχετικά καλύτερες εµφανίζονται οι επιδόσεις των υποψηφίων µόνο σε Κοινωνιολογία, Βιολογία, Οικονοµία και Νεοελληνική Γλώσσα.

Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι η μείωση της ύλης, φέτος, δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους υποψηφίους ώστε να πετύχουν καλύτερες βαθµολογίες και ότι ο κορονοϊός είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών, που δεν κατάφεραν να συγκεντρωθούν στο διάβασµά τους, παρά το γεγονός ότι έμειναν στο σπίτι.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των στατιστικών, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, φέτος, οι βάσεις θα έχουν πτωτική πορεία σε όλες τις σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου επιστηµονικού πεδίου, ενώ στο 4ο επιστηµονικό πεδίο, αν και θα υπάρξει πτωτική πορεία, τα μόρια θα έχουν αυξομειώσεις, ανάλογα με τη σχολή.

Τη μεγαλύτερη κάθοδο των μορίων αναμένεται να έχουν οι υψηλόβαθμες σχολές της Περιφέρειας, ενώ τα καλά νέα αφορούν τους υποψηφίους του 2ου πεδίου, καθώς αναμένεται να εισαχθούν όλοι.

Η πτώση των μορίων αφορά και στις υψηλόβαθμες σχολές της Ιατρικής, της Νομικής και των Οικονομικών.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου, να έχουν ολοκληρώσει τα μηχανογραφικά τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ηλεκτρονική διεύθυνσh https://exams.it.minede.gon.gr

Μετά την παρέλευση της προθεσµίας κανείς υποψήφιος δεν θα µπορεί να οριστικοποιήσει το µηχανογραφικό του δελτίο.

Το υπουργείο Παιδείας προτείνει στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιηµένο µηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόµατα και αριθµό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγµή να µπορούν να δουν τις τελικές προτιµήσεις τους.

Επίσης, οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι µέχρι τη λήξη της προθεσµίας υποβολής όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραµµατισµένη τους εφηµερία) θα λειτουργήσουν µία επιπλέον ηµέρα, η οποία θα ανακοινωθεί άµεσα, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους των Πανελλαδικών 2020 στην ηλεκτρονική υποβολή των µηχανογραφικών δελτίων.

Από σήµερα όλοι οι υποψήφιοι θα µπουν στη δύσκολη επιλογή των σχολών στις οποίες επιθυµούν να εισαχθούν και γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν σε όλους: Κάντε τις επιλογές µε βάση τις πραγµατικές σας επιθυµίες.

Μη βασιστείτε στις εκτιµήσεις για την πορεία των µορίων και «σηµειώστε» όλες τις σχολές που έχετε τη δυνατότητα. Μη βασιστείτε στη δυνατότητα µετεγγραφής εφόσον δεν έχετε τα τυπικά προσόντα.

Φέτος ειδικά, οι µετεγγραφές θα είναι δυσκολότερες.