Και ο παιδικός ύπνος «θύμα» του κορονοϊού

Ο μακροχρόνιος εγκλεισμός, λόγω κορονοϊού, το άγχος, η αλλαγή ρουτίνας και τα ξενύχτια μπροστά στον υπολογιστή, έχουν επηρεάσει σοβαρά τις συνήθειες των παιδιών.

Σοβαρές επιπτώσεις στον ύπνο των παιδιών, έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, στην οποία μίλησαν ειδικοί επιστήμονες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαταραχή ύπνου που «χτύπησε την πόρτα» και των ανηλίκων.

Έρευνα μεταξύ 2.700 οικογενειών, τον περασμένο Απρίλιο, προσέφερε μια αρχική εικόνα των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη διαταραχή του ύπνου των παιδιών εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, 70% των παιδιών κάτω των 16 ετών πέφτουν αργότερα για ύπνο, ενώ 57% ξυπνούν πολύ αργότερα από τη συνηθισμένη τους ώρα.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, Μάικλ Φάρκαρ, η επιδημία του κορονοϊού υποχρεώνει παιδιά και έφηβους, σε μία σειρά κοινωνικών κανόνων και σε έναν ύπνο που δεν ταιριάζει στον βιολογικό ρυθμό τους.

Αν και η σχολική καθημερινότητα δεν τους ταιριάζει, καθώς συνήθως ξενυχτούν και ξυπνούν αργά, έρχεται και η καραντίνα της πανδημίας να αλλοιώσει τη ρουτίνα τους.

«Η καλύτερη λύση για την ψυχική τους υγεία είναι η τήρηση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας ύπνου, η οποία θα θυμίζει εκείνη του σχολείου», σημειώνει ο παιδίατρος.

Τον Μάιο, ερευνητές του πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η πανδημία και η απαγόρευση κυκλοφορίας είχαν επηρεάσει σημαντικά τις συνήθειες ύπνου των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών.

Δήλωναν ότι κοιμούνταν λιγότερες ώρες σε σχέση με το διάστημα πριν από την καραντίνα, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ενηλίκων άνω των 33 ετών δήλωνε το ίδιο.

Την ίδια στιγμή, οι ανήλικοι έχουν γίνει ακόμη πιο εξαρτημένοι από τα τεχνολογικά μέσα, με 74% των γονέων να αναφέρουν ότι τα παιδιά τους έχουν αυξήσει τις ώρες που βρίσκονται καθισμένα μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών.