Κορωνοϊός: Σε αυτά τα μέρη είναι υποχρεωτική η μάσκα

Κορωνοϊός: Σε αυτά τα μέρη είναι υποχρεωτική η μάσκα – Πιθανότητα για νέα μέτρα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας  ενημέρωσε τα ΜΜΕ .

Συγκεκριμένα είναι τα μέρη, όπου η χρήση μάσκας λόγω κορωνοϊού καθίσταται εκ νέου υποχρεωτική με «βαρύ» πρόστιμο, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε στα ΜΜΕ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, υπάρχει η πιθανότητα για νέα μέτρα λόγω των σκηνών συνωστισμού τις τελευταίες μέρες.

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, πλην των σούπερ μάρκετ, και όχι μόνο, ενώ γίνεται θερμομέτρηση και σε θαμώνες σε κλαμπ.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η μη συμμόρφωση των πολιτών επιφέρει πρόστιμο.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Η προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική:

– στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

– στα ταξί

– στα νοσοκομεία

– στα ιατρεία

– στα διαγνωστικά κέντρα

– στα κέντρα αισθητικής

– στα σούπερ μάρκετ

– στα πλοία

– στα αεροπλάνα

Πού επιβάλλεται πρόστιμο και πόσο

Όσοι εισέρχονται σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί χωρίς μάσκα θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες (νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αισθητικής, πλοία, αεροπλάνα) υπάρχει απαγόρευση εισόδου για όσους δεν έχουν μάσκα.

Επιπλέον, στα κομμωτήρια προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλογος με τα ραντεβού, ενώ η απουσία μάσκας τιμωρείται με 150 ευρώ.

«Να παραμείνουμε ασφαλείς»

Ο Νίκος Σύψας, μετά τις τελευταίες εικόνες συνωστισμού, μίλησε για πιθανά νέα μέτρα, αν και τόνισε πως το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στην χώρα. «Ακόμα δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα.

Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι .

Σε ότι αφορά στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα συμβολικό μέτρο «σαν καμπανάκι ότι ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους.

Φυσικά η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης που είναι το βασικό.

Προστατεύουμε τον εαυτό και τους γύρω μας φορώντας μάσκα».

Εν τούτοις, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από δραστηριότητες, ξεκαθάρισε πως «εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα.

Όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα που ανακύπτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το γεγονός ως αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι απευκταίο είναι να υπάρχουν «τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων κατά τόπους».

Σχολιάζοντας τα χιλιάδες αρνητικά τεστ κορωνοϊού των Βρετανών τουριστών, έκανε λόγο πως «ασφαλώς υπάρχουν θετικά μεταξύ αυτών.

Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και μετά από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό

. Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας».

Για το πώς επιδρά ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με άλλον ιό, όπως αυτόν του Δυτικού Νείλου που επανεμφανίστηκε στη χώρα μας, υποστήριξε ότι ο ένας ιός επιβαρύνει τον άλλον, ενώ ζήτησε από τους πολίτες, να μην εκθέτουν τον εαυτό τους στα κουνούπια και να κάνουν χρήση αντικουνουπικών.

Αναφορικά με το εμβόλιο, δήλωσε ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να υπάρξει συλλογική ανοσία. «Όμως, επειδή αυτό δεν θα έχει γίνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι του 2021, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Σύψας, σημείωσε ότι η ζέστη ελαττώνει την μεταδοτικότητα του ιού κατά 10-15%.