Κορωνοϊός: Πονοκέφαλος από την επέκταση σε όλη την Ελλάδα – Τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες

Κορωνοϊός: Σε διαρκή συναγερμό βρίσκονται οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση για τα κρούσματα στην Ελλάδα, τα οποία επεκτείνονται.


Τα κρούσματα


Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 4.077 εκ των οποίων τα 200 είχαν μοιραία έκβαση. Μάλιστα, τα τελευταία τρία θύματα καταγράφηκαν από το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι χθες, στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.

Μέσα στον Ιούλιο, τον μήνα που άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 668 κρούσματα λοίμωξης Covid-19, τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα.

Επιπλέον, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα εισαγόμενα περιστατικά που είναι θετικά στον κορωνοϊό έχουν το «πλεονέκτημα» ότι είναι γνωστά στις υγειονομικές αρχές, δηλαδή έχουν εντοπιστεί και απομονωθεί εγκαίρως και έχει γίνει άμεσα η όποια ιχνηλάτηση.


Προβληματισμός για τα διάσπαρτα κρούσματα


Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι οι συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς είναι κρίσιμο ζήτημα ο έλεγχός τους. Στον βαθμό δε που η όποια συρροή κρουσμάτων συσχετίζεται πλέον με τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, η ανησυχία εντείνεται για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει.

Οι εστίες που τώρα απασχολούν τις υγειονομικές αρχές είναι εκείνες της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. Η Αττική μετρά 106 κρούσματα μέσα στον Ιούλιο και η Θεσσαλονίκη γύρω στα 60. Επίσης, στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής νοσηλεύονται 34 ασθενείς και σε εκείνα της Θεσσαλονίκης 14 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

To τελευταίο 48ωρο κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε άλλες 10 περιοχές της χώρας, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στον χάρτη με τους «σταθμούς» του κορωνοϊού βρίσκονται οι εξής Περιφερειακές ενότητες: Ξάνθη, Ηράκλειο, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Σάμος, Λάρισα.