Γ. Φίλης: Προσωρινή η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

Την εκτίμηση ότι είναι προσωρινή η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο έδωσε μέσα από την ανάλυσή του ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων . O καθηγητής είπε ότι «για την ώρα φαίνεται ότι η Τουρκία να υποχωρεί» όμως όπως τόνισε και εξήγησε στην ανάλυσή του όσο είναι ενεργή η NAVTEX, η Ελλάδα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Γ.Φίλης «φυσικά επειδή η NAVTEX παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου και επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδώσει κι άλλες NAVTEX, ενώ μέσα στον Αύγουστο θα κάνουν και ασκήσεις με πυραυλικά συστήματα πλησίον του Καστελλορίζου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες και αποφασιστικές για να αντιμετωπίσουν μια δυνητική πρόκληση».

Για την παρέμβαση Γερμανών και Αμερικανών, είπε ο κ. Φίλης «Γερμανοί και Αμερικανοί κατάλαβαν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει, γι’ αυτό και μπήκαν στο παιχνίδι και καλώς έκαναν».

Όπως υποστήριξε η Αθήνα έλαβε ένα πολύ μεγάλο μάθημα, «ότι ο τουρκικός κίνδυνος και ο αναθεωρητισμός είναι υπαρκτός. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι αποφασιστικές και ο λαός να έχει την ομοψυχία και το ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον. Ο Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως δυνάμει χαλίφη ολόκληρου του Ισλάμ κάτι που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποκλιμάκωση είναι προσωρινή».