Γώγος: Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο στην Ελλάδα για τον κορωνοιό


«Από εδώ και πέρα οποιαδήποτε αύξηση σημαίνει πρόβλημα» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα της κατάστασης με τον κορωνοϊό στη χώρα μας έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τρίτης.
Όπως τόνισε, είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να μην αυξηθεί ο δείκτης R και να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα.
«Από εδώ και πέρα οποιαδήποτε αύξηση σημαίνει πρόβλημα.

Σημαίνει επιδημία μη ελεγχόμενη.

Επομένως πρέπει αυτή τη στιγμή να συγκρατήσουμε τον δείκτη εκεί, με όλα τα μέτρα τα οποία βέβαια έχετε ακούσει», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Όπως εξήγησε, πρόβλημα θα είναι να συνεχιστεί μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων ή μια σταθερή παραμονή του αριθμού σε τριψήφια νούμερα, αλλά και σε διψήφια νούμερα της τάξης των 70 και πάνω, και ιδιαίτερα όταν υπάρχει διασπορά.
«Τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα, γι’ αυτό σπεύδουν όλοι τώρα, ακόμη και με τη συμβολική αλλά και ουσιαστική παρουσία του κ. Τσιόδρα μαζί με τον κ. Χαρδαλιά για να μπορέσουμε να το μπλοκάρουμε», σχολίασε.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί, ενώ είπε πως ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της επιδημίας, είναι ένα είδους «lockdown» στον ιό και όχι lockdown στους πολίτες.
«Φορώντας δηλαδή μάσκα και πλένοντας τα χέρια, να περνά η φάση των επτά με 10 ημερών που είναι μεταδοτικός ο ιός χωρίς να περάσει στους διπλανούς μας» επισήμανε.