Αναστασιάδης: Βοήθεια στον Λίβανο – Λιμάνια, αεροδρόμια στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας

Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», έθεσε στη διάθεση της UNIFIL και της διεθνούς κοινότητας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο την παροχή βοήθειας στον Λίβανο.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα διαθέσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της χώρας μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου.

Στη διάρκεια της διεθνούς τηλεδιάσκεψης για την παροχή βοήθειας προς τον Λίβανο, ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στέκεται αλληλέγγυα στον λαό του Λιβάνου και εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά για να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια προς τον Λίβανο.

 «Η Κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, καθώς και την αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”, όπως επίσης και τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, στη διάθεση της UNIFIL, των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, για την όποια ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια κριθεί αναγκαία», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι ήδη «η Κύπρος έχει αποστείλει στον Λίβανο συνεργεία διάσωσης και είναι έτοιμη να προσφέρει την επιπρόσθετη οποιαδήποτε βοήθεια τής ζητηθεί από τoν φίλο, Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισιέλ Αούν».

Αύριο, θα αποσταλούν επιπλέον 40 τόνοι υλικών, περιλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών, ειδών ένδυσης και τροφίμων μακράς διάρκειας.

Η διεθνής τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και των Ηνωμένων Εθνών.