ΚΥΣΕΑ – Έκτακτη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό – Τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο

Με «σβηστά ραντάρ» το «Oruc Reis» απέπλευσε από την Αττάλεια – Προκλητικός ο Ερντογάν συνεχίζει να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες

Εκτάκτως συνεδριάζει, στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ενώ το «Oruc Reis» απέπλευσε με «σβησμένα ραντάρ» για το Καστελόριζο.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ύστερα από την έκδοση της νέας παράτυπης  Navtex από την Τουρκία για έρευνες στην περιοχή νότια του ακριτικού μας νησιού μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Η νέα Navtex περιλαμβάνει την ίδια περιοχή που είχε «δεσμεύσει» η Τουρκία τον περασμένο μήνα προκαλώντας ένταση στην περιοχή.

Δύο τμήματα της περιοχής που καλύπτουν περίπου το 25% της συνολικής περιοχής που δεσμεύτηκε, εμπίπτουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η περιοχή που καλύπτει η νέα προκλητική Navtex της Τουρκίας βρίσκεται σε απόσταση 140 χλμ. δυτικά των ακτών της Κύπρου και  200 χλμ. από τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου, ενώ απέχει περίπου 110 χλμ από το Καστελλόριζο.

Ανοιχτά της Καρπάθου και του Καστελόριζου υπάρχει κινητικότητα τουρκικών πολεμικών πλοίων, από τα οποία κάποια θα συνοδεύσουν το «Oruc Reis», που κινείται με χαμηλή ταχύτητα για τα όρια της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι σήμερα στις 12.00, θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΚΥΣΕΑ.

«Παρακολουθούμε στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι, μετά τη σύναψη συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου, αμφισβήτησαν την καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία – βάσει των διεθνών κανόνων – μεταξύ των δύο χωρών κι αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, απειλώντας για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης.