Covid 19: Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία, νέα μέτρα στις ισπανικές περιφέρειες


Κορυφώνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς καθημερινά καταγράφονται υψηλοί αριθμοί νέων περιστατικών κορονοϊού και αναγκάζουν τις χώρες να λαμβάνουν νέα μέτρα.
Στη Γαλλία, όπου στην κόκκινη ζώνη έχουν ενταχθεί πολλές περιοχές και το Παρίσι, μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν περισσότερα από 3.300 νέα κρούσματα.
Βάσει των στοιχείων, καταγράφηκαν 3.310 νέες μολύνσεις όπως και 17 νέες εστίες ομαδοποιημένων κρουσμάτων («clusters»).

Αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ, που ήταν σχεδόν σταθερός από τα μέσα Ιουλίου: 376 (+9 σε σύγκριση με χθες).
Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο προς τις 17 αυτόνομες κοινότητες για τη λήψη έκτακτων μέτρων, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού φοβίζει, ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.
Από σήμερα Σάββατο τα μέτρα τίθενται σε ισχύ στη Ριόχα, τη Δευτέρα στη Γαλικία και στην Καστίλη και Λεό.

Επίσης εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και στη Μούρθια
Νέα υποχρεωτικά μέτρα:
Υιοθετείται το κλείσιμο ντίσκο, αιθουσών χορού και μπαρ με και χωρίς ζωντανές μουσικές παραστάσεις.
Οι εγκαταστάσεις, οι χώροι και οι βεράντες πρέπει να εγγυώνται την ελάχιστη διαπροσωπική απόσταση 1,5 μέτρων στην υπηρεσία μπαρ.
Εγγυημένη ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών ή ομάδων τραπεζιών 1,5 μέτρο, με μέγιστο αριθμό 10 ατόμων στο ίδιο τραπέζι.
Τα μπαρ και εστιατόρια θα ανοίγουν το πρωί και θα κλείνουν τα μεσάνυχτα.
Το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιους δρόμους ή σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν μπορεί να γίνει σεβαστή απόσταση δύο μέτρων.

Θα ισχύει επίσης για ηλεκτρονικές συσκευές.
Τα τεστ PCR πρέπει να διεξάγονται σε όλα τα υγειονομικά κέντρα από όσους εισέρχονται στη χώρα, αλλά και από όλους όσοι επιστρέφουν στην εργασία τους από άδεια και διακοπές.
Οι επισκέψεις στα νοσοκομεία περιορίζονται σε μία ανά ασθενή, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση στην περίπτωση ασθενών στο τέλος της ζωής τους.
Περιορίζονται οι έξοδοι όσων ζουν σε κέντρα φροντίδας στο μέγιστο δυνατό.
Σε ομαδικές εκδηλώσεις, η εκτίμηση κινδύνου πρέπει να διενεργείται από την υγειονομική αρχή.

Κάθε εκδήλωση πρέπει να έχει την εξουσιοδότηση της αυτόνομης κοινότητας.
Καθίσταται υποχρεωτική η πραγματοποίηση τεστ PCR σε εργαζόμενους σε κέντρα υγείας, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες σε περίπτωση επιδημίας
Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν ώστε να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη κατανάλωση αλκοόλ και άλλες δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους.
Και 3 συστάσεις:
Συνιστάται στους πολίτες να περιορίζουν τις κοινωνικές συναντήσεις στις σταθερές ομάδες συνύπαρξής τους.
Επίσης, σε αυτές τις συναντήσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα από 10 άτομα.
Στις δημόσιες υπηρεσίες και τα κέντρα φροντίδας συνιστάται να γίνονται τεστ PCR περιοδικά για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι με κορονοϊό.