Τρία μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία προτείνει η Αθηνά Λινού

Τον έντονο προβληματισμό της για την αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 στην Ελλάδα, αλλά και τις συνθήκες, υπό τις οποίες θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, εκφράζει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, (με Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού, η οποία «μετρά» περισσότερα από 40 χρόνια στο πεδίο της πρόληψης, σε συνέντευξή της στο CNN Greece σημειώνει ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει «με ασφάλεια ώστε να μην κινδυνέψουν».

Πράγμα που, όπως εξηγεί και η ίδια, σημαίνει πως οι μαθητές πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκα εντός των σχολείων.

Επιπλέον, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών δεν συμφωνεί με τη λειτουργία του rotation, καθώς, στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρει, τα μικρά παιδιά, θα πρέπει να επιτηρούνται από baby sitter, ενώ τα μεγαλύτερα, θα βγαίνουν έξω με τους φίλους τους.

«Το γεγονός αυτό, ενέχει κινδύνους για μετάδοση και διασπορά του ιού», προσθέτει.

Τα τρία μέτρα που προτείνει η κ. Αθηνά Λινού για τη λειτουργία των σχολείων:

  • Τη λειτουργία των σχολείων πρωί και απόγευμα.
  • Το άνοιγμα επιπλέον αιθουσών, όπως μουσείων και οίκων ευγηρίας που δεν λειτουργούν (εδώ θα μπορούσε να βοηθήσουν σημαντικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες).
  • Την εμπλοκή εθελοντών ενηλίκων αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης.

Αυτό που έχει προταθεί στο εξωτερικό, όπως πληροφορεί η κ. Λινού, είναι να εμπλακούν ενήλικοι εθελοντές (που μπορεί να είναι γονείς ή άτομα με μόρφωση) και να επιτηρούν ή να αναλάβουν τη μισή τάξη.

Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε, όπως είναι άλλωστε και λογικό, για παιδιά τα οποία που δεν έχουν ιδιαίτερες μαθητικές απαιτήσεις.

Όταν η κ. Λινού ρωτήθηκε για το σύστημα rotation -δηλαδή να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο μέρα παρά μέρα- , γνωστοποίησε πως ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι το εξετάζει και έχει αποφανθεί ότι είναι επικίνδυνο.

«Γι’ αυτό, προτείνω, την επέκταση του ωραρίου των σχολείων.

Βεβαίως και όλα αυτά κοστίζουν, αλλά αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε, θα είναι πολύ κρίμα να χαθεί μία ακόμη χρονιά για τα παιδιά.», υποστήριξε η κ.Λινού.

Επίσης, πρόσθεσε πως κάποιες από αυτές τις προτάσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως «πράσινη ανάπτυξη».

Παράλληλα, επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν, τηρώντας, βεβαίως, τα απαραίτητα και υψηλά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Σχετικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, η ειδικός ισχυρίζεται πως πρέπει να υιοθετηθεί παντού.

Επιπροσθέτως, απάντησε στο ερώτημα εάν φοβάται την έξαρση του ιού, αφού το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα ξεπερνούν  τα 200 την ημέρα:

«Φυσικά και φοβάμαι…

Θα πρέπει να υιοθετήσουμε την χρήση μάσκας παντού πλέον, από την ώρα που βγαίνουμε από το σπίτι μας, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο lockdown.

Αν συνεχίσει η πορεία αυτή, τότε βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να οδηγηθούμε σε 300 ή και παραπάνω κρούσματα την ημέρα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα.»

Τέλος, ερωτηθείσα πότε θα πρέπει να κάνει τεστ για κορονοϊό ένας πολίτης που επιστρέφει από διακοπές, η ίδια απαντά:

«Μετά από τρεις ημέρες μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο και, μάλιστα, σε μοριακό.

Επίσης, καλό είναι όσοι επιστρέφουν από νησιά και έχουν στο περιβάλλον τους ηλικιωμένους να τηρούν τις αποστάσεις για αρκετές ημέρες- τουλάχιστον για μία εβδομάδα- και να φορούν μάσκες.»