Ισπανία – Κορονοϊός: Οργισμένοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί με τα κυβερνητικά σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων

Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς στην Ισπανία, ενώ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τελειώνουν οι σχολικές διακοπές των μαθητών.

Παράλληλα, γονείς, δάσκαλοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Ισπανία δεν κρύβουν την οργή τους προς την κυβέρνηση και επικρίνουν τα σχέδιά της για το άνοιγμα των σχολικών δομών.

«Ούτε μία οικογένεια στην Ισπανία δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στα παιδιά τους, όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά», δήλωσε ο Πάμπλο Κασάδο, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ότι αφήνει τους πολίτες να κάνουν εικασίες.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά παιδιών να μείνει πίσω στην εκπαίδευσή της, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού», τόνισε.

Στο αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα της Ισπανίας κάθε αυτόνομη κοινότητα είναι υπεύθυνη για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα, η κεντρική κυβέρνηση θα παρουσιάσει οδηγίες σε εθνικό επίπεδο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Στη Μαδρίτη, όπου μόνο χθες (Τετάρτη, 19/8/2020) καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι περιφερειακές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία των παιδιών, προκαλώντας άγχος στους εργαζόμενους γονείς.

Στο Reuters ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας, Αντόνιο Θαπατέρο, υπογράμμισε:

«Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την ημερομηνία της έναρξης των σχολείων.

«Ενδεχομένως, λόγω των επιπέδων θετικών κρουσμάτων, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε, εάν θα ανοίξουμε τα σχολεία κατά ηλικίες.»

Εντούτοις, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Ciudadanos», Ιγνάθιο Αγουάδο, τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις.

Αγανακτισμένοι με αυτό που περιγράφουν ως έλλειψη πόρων, αναποτελεσματική διαχείριση και αποτυχία λήψης μέτρων προστασίας από τον Covid-19, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν προκηρύξει για τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη.