Τεχνητή νοημοσύνη: Συσκευή επικοινωνίας εγκεφάλου – μηχανής


Η Neuralink, η πιο πρόσφατη εταιρεία που δημιούργησε η Musk, θα κάνει δυνατή ακόμα πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, δημιουργώντας συσκευές μετρήσιμων διαστάσεων της τάξεως των μικρών.
Το έργο προβλέπει την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, ενώ η αδημοσίευτη πτυχή αφορά τους σκοπούς που θα επιδιωχθούν σε πρώτο στάδιο και οι οποίοι συμπίπτουν με τους στόχους βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών με ιδιαίτερα σοβαρές αναπηρίες.

Ο Musk έχει θέσει έναν φιλόδοξο νέο στόχο, δηλαδή την αντικατάσταση της ανθρώπινης γλώσσας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, με μια νέα μορφή αλληλεπίδρασης που κατέστη δυνατή από τη μηχανή.
Όπως λέει ο καινοτόμος επιχειρηματίας Musk« Υπάρχουν τόσες πολλές έννοιες στο μυαλό σας ότι ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να συμπιέσει σε αυτό το απίστευτα χαμηλό ποσοστό μετάδοσης που λέγεται λέξη ή γραφή. Αυτή είναι η γλώσσα, ο εγκέφαλος που εκτελεί έναν αλγόριθμο συμπίεσης στη σκέψη, στη μεταφορά των εννοιών. Αν έχετε δύο διεπαφές εγκεφάλου, θα μπορούσατε να κάνετε άμεση και ασυμπίεστη εννοιολογική επικοινωνία με άλλο άτομο».
Θα χρειαστούν περίπου τέσσερα χρόνια για την εμπορευματοποίηση μιας συσκευής ικανής να βοηθήσει εκείνους που υποφέρουν από σοβαρούς εγκεφαλικούς τραυματισμούς (εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλοιώσεις όγκων, παράλυση, διαταραχές μνήμης).
Η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών σε άτομα χωρίς αναπηρίες θα απαιτήσει μεγαλύτερη περίοδο και εξαρτάται από μεγαλύτερο αριθμό μεταβλητών.
Ο Elon Musk επανέλαβε ότι οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δικαιολογούνται από την ανάγκη να «αντιπαραβληθεί» η ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, με διεπαφές ανθρώπου-μηχανής, χάρη στις οποίες θα είναι δυνατή η μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων (γνώσεων) με πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες από αυτές που έγιναν δυνατές παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας και μάθησης.
‘Ενα γουρούνι που ονομάζεται Γερτρούδη βρέθηκε με ένα τσιπ υπολογιστή σε μέγεθος νομίσματος στον εγκέφαλό του, υπηρετώντας τα φιλόδοξα σχέδια να συγχωνευτεί η λειτουργία του εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως οραματίζεται ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ.

Οι επιστήμονες της εταιρείας του, Neuralink, έχουν εμφυτεύσει σε τρία πειραματόζωα το συγκεκριμένο τσιπάκι, ώστε κάθε κίνηση που κάνουν τα πειραματόζωα να καταγράφεται από τους μικροσκοπικούς υπολογιστές στον εγκέφαλό τους, οι οποίοι στέλνουν ασύρματα όλα τα δεδομένα στην οθόνη.
Όπως εξηγεί υποστηρίζει ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας είναι σαν να έχει τοποθετηθεί ένα έξυπνο ρολόι, σαν αυτά που καταγράφουν τους παλμούς της καρδιάς, στο κρανίο.
Ο στόχος της εταιρείας και άλλων ανταγωνιστικών start ups είναι η θεραπεία με τη βοήθεια του μικροτσίπ διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα και σύντομα ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις θα μπορούσαν να χειρίζονται με το μυαλό τους κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.
Στο απώτερο μέλλον η τεχνολογία πρέπει να γίνει σύμμαχος του ανθρώπου ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία όπως προβλέπει ο επιχειρηματίας θα αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.
Καθώς η εταιρεία του Μασκ αναζητεί ανθρώπους που θα δοκιμάσουν εθελοντικά το τσιπάκι της, επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται ακόμη πολλές έρευνες σε αυτόν τον τομέα.

Η Neuralink διεκδικεί από πέρυσι, χωρίς αποτέλεσμα την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους.