ΕΟΔΥ – Κρούσμα στη Μόρια: 2000 τέστ μέχρι το Σάββατο για την «ανάσχεση της αυξητικής πορείας»

Πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019. Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην τέντα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Οι περίπου 300 ανήλικοι, που διαμένουν εκεί, διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους από τη Μόρια. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης το μεσημέρι στο κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, άμεσα με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το ερχόμενο Σαββάτο, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2.000 έλεγχοι στον περίγυρο του σημείου διαμονής του ασθενούς πρόσφυγα στη Μόρια. Ενώ όπως είπε ο κ. Αρκουμενέας, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν προκηρυχθεί θέσεις γιατρών για να στελεχωθεί τόσο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης όσο και το ΚΥΤ της Μόριας. «Το ενδιαφέρον μας για το νησί είναι πολύ μεγάλο. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία στο νησί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με στόχο λοιπόν την ανάσχεση της αυξητικής πορείας κρουσμάτων της νόσου του κοροναϊού στη Λέσβο, αλλά και των επιπτώσεων από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου στον καταυλισμό των 12.500 προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ της Μόριας, επισκέφθηκε σήμερα το νησί, κλιμάκιο υγειονομικών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα, το Διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και το Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστο Ροϊλό.

Στη σύσκεψη που προαναφέρθηκε, συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μυτιλήνη με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Εκεί σημειώθηκε η ανάγκη τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί, «μέτρα τα οποία δεν είναι τιμωρητικά αλλά είναι αναγκαίο να τηρηθούν».

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα ίδρυσης ιατρείου covid 19 για την αποσυμφόρηση του ΤΕΠ του νοσοκομείου και στην σημασία της συνεργασίας και τήρησης πλαισίου αρμοδιοτήτων με στόχο την ανάσχεση της αυξητικής πορείας κρουσμάτων.

Ας σημειωθεί εδώ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στις δυο παθολογικές κλινικές που έχουν μετατραπεί σε κλινικές covid 19, και στη Μονάδα λοιμωδών, σήμερα νοσηλεύονται 22 άτομα εκ των οποίων τα δυο διασωληνωμένα. Από τις 12 Αυγούστου όταν και ξεκίνησε το κύμα της πανδημίας έχουν εντοπισθεί 110 κρούσματα από τα οποία τα πέντε απεβίωσαν.

Λόγω της εμφάνισης τριών κρουσμάτων σε υγειονομικούς στο Νοσοκομείο έχει ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των Τακτικών Χειρουργείων μέχρι νεότερης επανεκτίμησης των δεδομένων της πανδημίας. Επίσης έχουν περιορισθεί τα ραντεβού των ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Τέλος είναι υπό περιορισμό το επισκεπτήριο των ασθενών.