Κρήτη: Σε καραντίνα οι 70 μετανάστες που έφτασαν στα Χανιά με ιστιοφόρο (pics)

Σε καραντίνα 14 ημερών μπαίνουν από σήμερα οι 70 μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται στο Κλειστό Κολυμβητήριο Χανίων στα Κουνουπιδιανά.

Φορώντας μάσκες και τηρώντας όλα τα μέτρα που επιβάλλουν οι συνθήκες, οι μετανάστες που οδηγήθηκαν χθες το βράδυ στο Κλειστό Κολυμβητήριο Χανίων, προσπαθούν να συνέλθουν από την περιπέτεια τους στη θάλασσα.

Μετά την περιπέτεια τους εν πλω και τη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος που ολοκληρώθηκε χθες στην Παλαιόχωρα, οι μετανάστες – άνδρες, γυναίκες και παιδιά – εξετάστηκαν από γιατρούς, ενώ το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για τυχόν ανίχνευση κορωνοϊού.

Τρία παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν προληπτικά στο νοσοκομείο για να εξεταστούν.

Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και πλέον μετρούν μέρες ώστε να αρχίσει η διαδικασία καταγραφής και οι αρχές να αποφασίσουν για την τύχη τους.

Προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Όπως ισχυρίζονται είχαν ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας.

Πέντε ημέρες ταξίδευαν και το ιστιοφόρο που επέβαιναν υπέστη μηχανική βλάβη ενώ έπλεε στα ανοιχτά του Ελαφονησίου.

Από εκεί άρχισε χθες το πρωί μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού για την ασφαλή μεταφορά τους στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Πρόκειται για 50 άνδρες, 7 γυναίκες και 13 παιδιά, στους οποίους το πρωί έγινε έλεγχος από την Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΟΔΥ για COVID-19.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Οι μετανάστες διαμένουν σε στεγασμένη αίθουσα που διαμορφώθηκε ώστε να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας. Στο χώρο τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες και δύο ηλιακοί θερμοσίφωνες, ενώ την παροχή τροφής, νερού και των απαραίτητων ειδών υγιεινής έχουν εξασφαλίσει οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Χανίων.

Στους μετανάστες δόθηκαν επίσης μάσκες και αντισηπτικά.

Η φιλοξενία των μεταναστών στο κλειστό κολυμβητήριο έγινε σε συνεννόηση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο οποίο ανήκει ο χώρος και το Λιμεναρχείο Χανίων.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, «ο Δήμος Χανίων έλαβε αμέσως όλα τα μέτρα για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι.

Αμέσως υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την αρμόδια Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».

Ο χώρος στο κλειστό κολυμβητήριο έχει αποκλειστεί με ειδική περίφραξη και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία, λιμενικούς και αστυνομικούς, υγειονομικούς, υπαλλήλους του Δήμου και σε μέλη των εθελοντικών ομάδων.