Μεγάλη διαδικτυακή απάτη από «στελέχη» τραπεζών – Παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα

Συνεχίζεται η δράση απατεώνων που προσποιούμενοι στελέχη τραπεζών προσπαθούν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα πολιτών μέσω της μαζικής αποστολής email.

Σε αυτά οι επιτήδειοι ζητούν από τυχαίους χρήστες του διαδικτύου να καταχωρίσουν προσωπικά δεδομένα (κωδικούς, αριθμούς καρτών, προσωπικά στοιχεία) παραπέμποντάς τους (μέσω link) σε ιστοσελίδες φαινομενικά ίδιες με των τραπεζών (ή άλλων οργανισμών). Για την υποκλοπή ζητούνται κωδικοί, που δεν προβλέπονται κατά τη συνήθη ροή.

Οι απατεώνες του διαδικτύου στέλνουν το εξής μήνυμα:

«Αγαπητέ πελάτη,

Λόγω της πρόσφατης συντήρησης του διαδικτυακού τραπεζικού μας συστήματος, παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας. Αποφασίσαμε λοιπόν να αναστείλουμε προσωρινά τον λογαριασμό σας έως ότου επαληθεύσουμε την πρόσφατη δραστηριότητά σας…

Για την προστασία του λογαριασμού σας, ενημερώστε τις πληροφορίες για να διορθώσετε το πρόβλημα, εάν δεν λάβουμε τη σωστή επαλήθευση, θα υποθέσουμε ότι ο λογαριασμός είναι δόλιος και θα πρέπει να τον αποκλείσουμε μόνιμα».
Τονίζεται λοιπόν ότι η Τράπεζα δεν θα σας ζητήσει σε καμία περίπτωση επιβεβαίωση στοιχείων με εισαγωγή ηλεκτρονικού κλειδαρίθμου (i-code), πέραν αυτής που προβλέπεται στο τέλος κάθε εγχρήματης συναλλαγής σας ή στην αλλαγή του κωδικού σας.

Για το λόγο αυτό:


● Μην απαντάτε σε e-mail που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχεία. Διαγράψτε τα αμέσως. Σε περίπτωση που έχετε ήδη απαντήσει σε τέτοιου είδους μήνυμα και έχετε συμπληρώσει στοιχεία σας, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα.

● Αν παρατηρήσετε κατά την είσοδό σας ή κατά τη διενέργεια συναλλαγών ο,τιδήποτε διαφορετικό από τη μέχρι σήμερα λειτουργικότητα, να διακόψετε τη σύνδεσή σας με «Αποσύνδεση» και να καλέσετε την τράπεζα.

●Συνιστάται  να υπάρχει στον υπολογιστή σας ένα ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus), το οποίο  μπορεί να προστατεύσει από ιούς ή λογισμικά υποκλοπής (spyware).


● Σε περίπτωση «μόλυνσης» του υπολογιστή σας από ιό, μετά τον καθαρισμό του, να αλλάξετε το μυστικό κωδικό σας.