Covid-19: Ο λόγος που νεαρά, υγιή άτομα καταλήγουν στην εντατική

Covid-19: Ο λόγος που νεαρά, υγιή άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα καταλήγουν στην εντατική

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει ανησυχητικά (σήμερα είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ) ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους απλούς πολίτες αφορά στους νέους και υγιείς που νοσούν σοβαρά.

Πώς εξηγούνται οι περιπτώσεις ατόμων που ήταν υγιή, νεαρής ηλικίας, χωρίς υποκείμενα νοσήματα αλλά κατέληξαν τελικά στην εντατική και έδωσαν μάχη για τη ζωή τους;

Ο τρόπος με τον οποίο ο νέος κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και όχι ακόμα πλήρως κατανοητός.

Παρόλο που στατιστικά ο κίνδυνος για τα νεαρά άτομα να νοσήσουν βαριά από τον νέο κορονοϊό παραμένει χαμηλός, δεν είναι όμως μηδενικός.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής το ποσοστό των θανάτων από COVID-19 στους νέους ηλικίας έως 40 ετών είναι της τάξης του 1,1%, ενώ στα άτομα ηλικίας 40-64 ετών αγγίζει το 19%, ποσοστά αντίστοιχα με εκείνα πολλών άλλων χωρών.

 Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται από την ηλικία των 40 ετών και κορυφώνεται στις ηλικίες άνω των 65.

Παρόλα αυτά, μέσα στο καλοκαίρι παρατηρήθηκε σημαντική μετατόπιση των νέων διαγνώσεων προς τις νεαρότερες ηλικίες, κάτι που οδήγησε και σε αύξηση του αριθμού των νέων ατόμων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από την επιστημονική κοινότητα για να εντοπιστούν παράγοντες κινδύνου που οφείλονται στον ίδιο τον ασθενή, και όχι στον ιό.

Εκτός από τα υποκείμενα νοσήματα, ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, γενετικοί ή περιβαλλοντικοί, που μπορεί να αυξάνουν την προδιάθεση ενός ατόμου να νοσήσει βαριά.

 Κάτι άλλο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους που μολύνονται από τον κορονοϊό, ακόμα κι αν δεν νοσήσουν σοβαρά, είναι οι πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις του ιού για την υγεία.

Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα και επιπλοκές ακόμα και μετά την ανάρρωσή τους, ενώ επηρεάζεται σημαντικά και η ποιότητα της ζωής τους.

Συνεπώς, παρόλο που η στατιστική αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας, το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι νοσούν σοβαρά συχνότερα δεν πρέπει να καθησυχάζει τους πιο νέους, θεωρώντας πως δεν κινδυνεύουν.