Ο κορονοϊός «έσωσε» τις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ

Στη βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεισέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έχουν διαταραχθεί με από την απότομη μείωση των εξαγωγών προϊόντων από την Κίνα στις ΗΠΑ, είτε λόγω της επιβολής αμερικανικών δασμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων της Κίνας είτε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν τον περασμένο Ιανουάριο σε ανακωχή βάζοντας μία άνω τελεία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους, ωστόσο, για την κινεζική πλευρά  παραμένουν σε ισχύ δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές, αξίας 370 δισ. δολαρίων- περίπου τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της χώρας στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας μια ανθεκτικότητα που έχει προκαλέσει έκπληξη σ τους οικονομολόγους.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία, από τις δέκα κορυφαίες κατηγορίες κινεζικών προϊόντων που εξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2019, οι οχτώ σημείωσαν φέτος και μέχρι τον Αύγουστο απότομη πτώση.

Σχεδόν όλα αυτά τα είδη, όπως ενδύματα, υποδήματα, έπιπλα, παιχνίδια και φυσικά τα ηλεκτρικά και προϊόντα τεχνολογίας που συνιστούν την κορυφαία κατηγορία των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, έχουν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ επιβάλλοντάς τους δασμούς, αν και ορισμένα έχουν εξαιρεθεί.  

 Παρά την απότομη πτώση, οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν μόνο κατά 3,6% τους πρώτους οκτώ μήνες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κίνας.

Δεδομένου ότι  η Κίνα κατάφερε να ανακάμψει νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο από το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικονομική της δραστηριότητα αυξήθηκε.  Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση 20% .  

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για την πορεία των κινεζικών εξαγωγών αποτελεί η ζήτηση προϊόντων σχετικών με την πανδημία. Στον Εξοπλισμό Ατομικής Προστασίας (ΕΑΠ) και τις ηλεκτρονικές συσκευές που επιτρέπουν ή σχετίζονται με την τηλεργασία  οφείλονται περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης των εξαγωγών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Ρόρι Γκριν, οικονομολόγο στην TS Lombard.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία, οι κινεζικές εξαγωγές υφασμάτων που περιλαμβάνουν τις μάσκες αυξήθηκαν κατά 156% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Αν δεν υπολογιστούν, ωστόσο, τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας οι εξαγωγές υφασμάτινων μασκών είδαν αύξηση 465% την ίδια περίοδο.

Η Κίνα κατάφερε να επωφεληθεί από τον κορονοϊό και τη ζήτηση για συγκεκριμένη προϊόντα που συνεπάγεται η υγειονομική κρίση που επέφερε, αφενός  γιατί άνοιξε γρήγορα τα εργοστάσια δίνοντας ώθησε στη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές της, αφετέρου γιατί μπόρεσε, και μπορεί, να παράγει τις τεράστιες ποσότητες προϊόντων που απαιτούνται .

Ως αποτέλεσμα η Κίνα  σημείωσε ετήσια αύξηση 9,5% στις κινεζικές εξαγωγές τον Αύγουστο.

Τα lockdown ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Γκριν, ώθησαν την παραγωγική δύναμη της Κίνας ενώ βοήθησε αρκετά επίσης η εξαίρεση των ιατρικών προϊόντων από τους αμερικανικούς δασμούς.