Η Ευρώπη καταργεί τα επιβλαβή χημικά από το 2022

Τα πιο επιζήμια για την υγεία χημικά καταναλωτικά προϊόντα φιλοδοξεί να απαγορεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εισαγάγει αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας, βάζοντας «stop» στις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται σε διάφορα αγαθά -από παιδικά παιχνίδια έως συσκευασίες τροφίμων.

Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο της Κομισιόν, το πρώτο βήμα θα γίνει το 2021 όταν και προταθεί η ανά ομάδες απαγόρευση των πιο επιβλαβών χημικών. Το 2022, θα ακολουθήσει η καθολική απαγόρευσή τους.

Τα χημικά προϊόντα που θα επηρεαστούν άμεσα, αφορούν ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, παρεμβαίνοντας στις ορμόνες και το αναπαραγωγικό σύστημα. Παράλληλα, θα επηρεαστούν και χημικές ουσίες, οι οποίες δεν διασπώνται από το ανθρώπινο σώμα ή το περιβάλλον.

Σε δεύτερη φάση, η Κομισιόν είναι πιθανό να απαγορεύσει και τα προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν ουσίες με δράση στο αναπνευστικό ή ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Από τους περιορισμούς εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν όσες ουσίες κρίνονται απαραίτητες για ορισμένες εξειδικευμένες χρήσεις, όπως στην υγεία ή στις τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών ρύπων, όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έσπευσαν να χαιρετίσουν το σχέδιο της Ε.Ε., παρότι ορισμένοι βουλευτές και ορισμένες εταιρείες υποστήριξαν ότι οι προτεινόμενες δράσεις δεν αντιμετωπίζουν τη βάση του προβλήματος, η οποία συνίσταται στη χρήση περιβαλλοντικά βλαβερών ορυκτών καυσίμων στη διαδικασία της παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε, ότι ο κλάδος των χημικών είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής αερίου και πετρελαίου, καθώς η παραγωγική χημικών προϊόντων απελευθερώνει 880 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.