Iαπωνία: Αποκλεισμός Ολυμπιονίκη λόγω εξωσυζυγικής σχέσης

Μία εξωσυζυγική σχέση έγινε αιτία για να τιμωρηθεί ο Ολυμπιονίκης της Ιαπωνίας Ντάιγια Σέτο. Ο κορυφαίος κολυμβητής της χώρας δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος σε κανέναν αγώνα μέχρι το τέλος του έτους καθώς αποκαλύφθηκε ότι, παρόλο που ήταν παντρεμένος, συναντούσε σε «ροζ» ξενοδοχείο κυρία που δεν ήταν σύζυγός του. Η πράξη αυτή είχε ως συνέπεια να διακόψουν και οι χορηγοί του τις συμφωνίες που είχαν μαζί του.   

Ο 26χρονος χάλκινος Ολυμπιονίκης του Ρίο και παγκόσμιος πρωταθλητής (400μ. μικτής ατομικής) κλήθηκε σε απολογία από την Επιτροπή Ηθικής του αθλήματός του, και παραδέχτηκε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε εξωσυζυγικά ερωτικά ραντεβού. Ανέφερε ότι τα ραντεβού δίνονταν σε ξενοδοχείο, και ζήτησε συγγνώμη γιατί με αυτή την, όπως την χαρακτήρισε, «απρόσεκτη πράξη» στενοχώρησε την οικογένειά του. Η πράξη του Σέτο έγινε γνωστή ύστερα από δημοσίευμα περιοδικού.    

Η ομοσπονδία της «χώρας των χρυσανθέμων», ύστερα από διαδικτυακή σύσκεψη, αποφάσισε να τιμωρήσει τον μοναδικό κολυμβητή της που έχει πάρει πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή παραβίασε τον κώδικα συμπεριφοράς των αθλητών διότι θεωρείται πρότυπο για την κοινωνία και η συμπεριφορά του ήταν αντίθετη ως προς αυτό. 

Ο Ντάιγια Σέτο παραιτήθηκε από την αρχηγία της εθνικής ομάδας κολύμβησης ενώ οι χορηγοί του σταμάτησαν να τον υποστηρίζουν. Η τιμωρία του κολυμβητή θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Έτσι θα μπορέσει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021. «Θα συνεχίσω το κολύμπι και θα προσπαθήσω να κερδίσω και πάλι την εμπιστοσύνη της οικογένειάς μου που έχει πληγωθεί πολύ από την ανεύθυνη συμπεριφορά μου», δήλωσε.  

Ο 26χρονος είναι πατέρας μιας κόρης και είναι ο πρώτος ασιάτης κολυμβητής που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο στη μικτή ατομική. Στην κατοχή του έχει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 200 μ. πεταλούδας και στα 400μ. μικτής ατομικής.