Προχωρά η ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμους γιατρούς

Η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με επιπλέον μόνιμο προσωπικό και ειδικά η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να ανοίξουν νέες κλίνες, συνεχίζεται. Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, το ΕΣΥ θα πρέπει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, να είναι έτοιμο για να διαχειριστεί τόσο τους ασθενείς με Covid-19, όσο και τα περιστατικά της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, ολοκληρώνεται από τα Συμβούλια Κρίσεων η διαδικασία πρόσληψης 900 μονίμων ιατρών και βρίσκονται σε εξέλιξη η προκήρυξη 81 θέσεων μονίμων ιατρών, εκ των οποίων οι 49 αφορούν νοσοκομεία του ΕΣΥ στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και η προκήρυξη 400 θέσεων μονίμων ιατρών, εκ των οποίων οι 200 θα στελεχώσουν ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Από τους 200 μόνιμους ιατρούς που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ, οι 45 προσλαμβάνονται για τη νέα ΜΕΘ του νοσοκομείου “Η Σωτηρία”. 

Όλες οι προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα, όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, και πριν το τέλος του 2020 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα έχουν ενισχυθεί με 1.381 μόνιμους ιατρούς.
 

Πιέσεις στα νοσοκομεία από την άνοδο των κρουσμάτων

Κατά την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, 86 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Όπως άλλωστε επαναλαμβάνεται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξαιτίας της διασποράς του νέου κορονοϊού και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, το σύστημα υγείας έχει αρχίσει ήδη να δέχεται πιέσεις.
 
Ο σχεδιασμός της Αριστοτέλους προβλέπει τη δημιουργία και την επέκταση λειτουργίας νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 236 στο σύνολο. Σημειώνεται πως 155 ΜΕΘ και 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας είναι από τη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ενώ υπάρχει και η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Σωτηρία. Τέλος, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχουν 8 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας από δωρεές.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας επίσης, μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν 1.200 μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός που θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.