Αρμενία: Εκεί που απέτυχαν όλα τα σχέδια Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τα σχέδια της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με έναν πόλεμο αστραπή έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, με τον Αρμένιο ηγέτη να υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία ανέπτυξε μαχητές από τη Συρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Προς το παρόν, ο στρατός αυτοάμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κρατά τις θέσεις του. Και στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι τα σχέδια της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με έναν πόλεμο αστραπή έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Πασινιάν σε μια παράλληλη συνέντευξη του Αζέρου και του Αρμένιου ηγέτη στον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Rossiya Segodnya Ντμίτρι Κισέλεφ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής της κλιμάκωσης στον θύλακα και η απόφαση του Μπακού να ξεκινήσει εχθροπραξίες ελήφθη υπό το πατρονάρισμα της Τουρκίας.

«Είναι πλέον προφανές ότι η Τουρκία είναι ο βασικός υποστηρικτής αυτού του πολέμου… Με απόφαση και το πατρονάρισμα της Τουρκίας, αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένας πόλεμος, μια επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», τόνισε ο Αρμένιος ηγέτης.

Κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί όχι μόνο τον δικό της στρατό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε, και ειδικές δυνάμεις του πακιστανικού στρατού.

Σημείωσε πως το Γερεβάν είναι έτοιμο να εφαρμόσει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, για τον τερματισμό της σύγκρουσης, προσθέτοντας πως πρέπει να βρεθεί ένας αποδεκτός συμβιβασμός για όλους.

Αλίεφ: Θα καταλάβουμε όλες τις περιοχές γύρω από τον θύλακα

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πιστεύει πως θα επιλυθεί το θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά από σχεδόν 30 χρόνια συνομιλιών, προειδοποίησε όμως ότι ο στρατός του θα καταλάβει όλες τις περιοχές γύρω από τον θύλακα, αν η Αρμενία συνεχίσει «να δρα αρνητικά».

Νωρίτερα, το Γερεβάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν επιτρέπει σε αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της. Οι νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απειλούν να βυθίσουν την περιοχή σε ανθρωπιστική κρίση.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο Αλίεφ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων ήδη ελέγχουν δύο από τις πέντε κυριότερες περιφέρειες του Καραμπάχ και ότι θα τις καταλάβουν όλες εκτός και αν η Αρμενία συμφωνήσει να αποχωρήσει από την περιοχή μέσα σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Αζέρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ θα έπρεπε να δράσουν για να επιλυθεί το ζήτημα μετά από 28 χρόνια αποτυχημένων συνομιλιών.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Ρωσίας για ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αλίεφ είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να συζητηθεί προς το τέλος της σύγκρουσης και θα χρειαζόταν την έγκριση του Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Αλίεφ είπε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή του Καραμπάχ και μετά τη λήξη της «στρατιωτικής φάσης» και την έναρξη μιας «πολιτικής διευθέτησης». Σημείωσε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να ξεκινήσει αυτή την «πολιτική διευθέτηση ακόμη και αύριο, εφόσον η Αρμενία εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε και στα οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί μισθοφόρων, ο Αλίεφ επανέλαβε ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια. Είπε μάλιστα ότι μόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστρέψει αρμενικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Αλίεφ είπε ότι η χώρα του θεωρεί «απελευθερωτικό» τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε αντίθεση με την Αρμενία για την οποία είναι «κατακτητικός». Πρόσθεσε ότι το Μπακού πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, εφόσον είναι δυνατόν, των Αζέρων και των Αρμένιων στην περιοχή του Καραμπάχ, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν, όπως στην πρωτεύουσα Μπακού αλλά και στη Ρωσία, τη Γεωργία και άλλες χώρες.

«Πίστευα πως όταν έμπαινα στους χώρους του Λευκού Οίκου, εισερχόμουν σε ασφαλή ζώνη, λόγω των τεστ στα οποία υποβαλλόμασταν εγώ και πολλοί άλλοι καθημερινά. Έκανα λάθος», εξηγεί ο Κρίστι.

«Έκανα λάθος που δεν φόραγα μάσκα στην παρουσίαση (της υποψηφιότητας) της Έιμι Κόνι Μπάρετ» για την έδρα που έχει μείνει κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και «στις πολλές συναντήσεις προετοιμασίας με τον πρόεδρο και με την υπόλοιπη ομάδα» του ενόψει του ντιμπέιτ, συνεχίζει.

Ο 58χρονος Κρίστι συμπληρώνει στο κείμενο που δημοσιοποίησε ότι ελπίζει η εμπειρία του να χρησιμεύσει ώστε να πειστούν οι Αμερικανοί να τηρούν τις συστάσεις των δημοσιονομικών αρχών, ειδικά να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, «ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται».

Η προτροπή του πρώην κυβερνήτη μοιάζει να έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τη στάση του Τραμπ έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 217.000 Αμερικανούς από το σύνολο των 8 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν μολυνθεί.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διατείνεται πως οι Αμερικανοί δεν πρέπει να «φοβούνται» τον κορονοϊό, ενώ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας και για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, ακόμη κι αφού μολύνθηκε ο ίδιος.