Σύνοδος Κορυφής: Εκνευρισμένοι οι ηγέτες από την Τουρκία – Τι ζητά ο Μητσοτάκης

Το κλίμα στις Βρυξέλλες για την συμπεριφορά της Τουρκίας είναι βαρύ και στερεύει η υπομονή για τα τερτίπια και τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν.

Αυτό αποτυπώθηκε και από τις σκληρές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, χθες στο Παρίσι, που αντανακλούν την δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό που επικρατεί. Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει σήμερα στους άλλους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας το θέμα στην ατζέντα της Συνόδου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην παρουσία του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και στην απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο. Θα αναδείξει την επιμονή της Αγκυρας στις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά και τονίσει ότι και η Ευρώπη οφείλει να φανεί συνεπής, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Η Ελλάδα θα ζητήσει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου για την στάση της Τουρκίας, η οποία έχει τορπιλίσει δύο φορές την έναρξη των διερευνητικών επαφών, επιδιώκοντας ένα απτό πλαίσιο που θα οδηγεί σε κυρώσεις. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη που θα αυξήσει την πίεση στην Τουρκία και θα καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν το ανάλογο κόστος.

Ο Ερντογάν με τις ενέργειες του εκθέτει όσους επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να κατευνάσουν τα πνεύματα και να αποτρέψουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό έχει αφυπνίσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πια ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια και η πολιτική του κατευνασμού δεν έχει αποτέλεσμα. Παράλληλα δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις και τώρα η Ένωση καλείται να αποδείξει ότι έχει και τα αντανακλαστικά και τα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της.

Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι δηλώσεις του Χάικο Μάας και Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου παρουσία του Πολωνού ομολόγου τους. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

«Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ενέργεια της Άγκυρας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δίνοντας περιθώριο μερικών εβδομάδων στην Τουρκία προκειμένου «να δούμε αν υπάρξει πρόοδος και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες», τόνισε ο Γάλλος ομόλογος του, προσθέτοντας πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.