Βουλή: Σφοδρή κριτική στον πτωχευτικό για τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας

Θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, προειδοποιούν φορείς και δανειολήπτες.  

Δραματικές προειδοποιήσεις ότι η ψήφιση του προωθούμενου πτωχευτικού κώδικα θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας απεύθυναν σήμερα στη Βουλή οι αρμόδιοι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς καθώς και οι ίδιοι οι δανειολήπτες.  

Η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων προειδοποίησε μέσω του Γιώργου Σταματογιάννη ότι με τον πτωχευτικό κώδικα «τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας» και κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών πως στέλνει το μήνυμα στα νοικοκυριά ότι μόνη λύση είναι πλέον η πτώχευση. Αντίστοιχα ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν ψηφιστεί ο νόμος ως έχει τότε θα μπει «ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις». Από την πλευρά του ο Αντώνης Μεγγούλης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εξέφρασε φόβους ότι με το νομοσχέδιο θα ανοίξει ο δρόμος σε «μαζικές πτωχεύσεις» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο δεν δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους πολίτες αλλά στην «πτώχευση».

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, ο Γιώργος Καββαθάς, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά δεν λαμβάνει «κανένα μετρό προστασίας για την πρώτης κατοικία». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι ρυθμίσεις του πτωχευτικού κώδικα, χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος, οδηγούν στην απώλεια της περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών. Αμφισβήτησε δε τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του πτωχευτικού κώδικα ως προς την προστασία των δανειοληπτών.

ADVERTISING

Την ανησυχία του για τα αποτελέσματα που θα έχει το νομοσχέδιο στα νοικοκυριά εξέφρασε και ο Βίκτωρας Τσιαφούτης της ΕΚΠΟΙΖΩ. Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι είναι υποκριτικό να μιλά για «προστασία της πρώτης κατοικίας». «Τα κριτήρια δεν αφορούν κανένα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν προβλέπεται προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά leasing. Επίσης, ο Ευάγγελος Κρητικός της Ένωσης Προστασίας Δανειοληπτών επέκρινε σφοδρά τις ρυθμίσεις λέγοντας πως βάζουν «τη θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων πολιτών». Προειδοποίησε δε ότι η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων (Ελληνική Ένωση Τραπεζών) και των εισπρακτικών εταιριών που κάλεσαν την κυβέρνηση να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε εξωδικαστικό μηχανισμό.