ΣΥΡΙΖΑ: Να τεθούν κόκκινες γραμμές

Για απόλυτη αποτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη να θέσει την Ε.Ε. προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν σαφές πως ο επόμενος 1,5 μήνας –που λήγει το τελεσίγραφο της Ε.Ε.– θα είναι ιδιαιτέρως θερμός.

«Παρά τη νέα Navtex στα 6,5 ν.μ. από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε “κυρώσεις ή μέτρα” αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Ε.Ε. δεν θα χρησιμοποιήσει καν “

μέσα ή επιλογές” εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.  Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα», συμπληρώνουν.

Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε (Real FM) στη σημασία που δίνει στην ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών πίεσης της Τουρκίας και κινητοποίησης της Ε.Ε., όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων και η καθιέρωση του μηχανισμού κυρώσεων: «Οταν υπάρχει τόσο έντονη αμφισβήτηση, de facto αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός των 12 μιλίων, δεν έχεις άλλο τρόπο να το υπερασπιστείς το δικαίωμα από το να το ασκήσεις». Αναφορά έκανε και στη δήλωση του Γ. Γεραπετρίτη:

«Οταν λέει δημόσια ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ν.μ., αυτές τις δηλώσεις τις ακούει και η Τουρκία, είναι σαν να δίνει το μήνυμα ανοχής προς την άλλη πλευρά να διεξάγουν έρευνες στα 6,5 μίλια». Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν αποδέχθηκαν ούτε την πρόταση για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία.

O κ. Ερντογάν θα συνεχίσει ανενόχλητος ώς τον Δεκέμβριο την προσπάθειά του να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων». Η Φ. Γεννηματά επεσήμανε (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) πως «δεν πρέπει η Ελλάδα να επιτρέψει στο “Ορούτς Ρέις” να περάσει από τα 12 ν.μ.». 

Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟϊκών συνόδων καταρρέει σαν «χάρτινος πύργος», τονίζουν από το ΚΚΕ.ΣΥΡΙΖΑ