Ρ.Δούρου στον ανακριτή: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ενοχής, πολλώ δε μάλλον,σε βάρος μου»

Με ένα πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα απάντησε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στις κατηγορίες σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Η κα Δούρου ουσιαστικά επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην πυροσβεστική για έλλειψη επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Η πρώην περιφερειάρχης αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο μετά τη μαραθώνια απολογία της την Παρασκευή, αφού προηγουμένως απαντώντας μια – προς μια στις ερωτήσεις του 6ου ανακριτή κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη φράση “….δεν υπάρχει καμία ένδειξη ενοχής, πολλώ δε μάλλον, αποχρώσα σε βάρος μου”. 

Η Πυροσβεστική

Η κα Δούρου υπήρξε εξαιρετικά αναλυτική στις απαντήσεις της και μάλιστα προσκόμισε και αποφάσεις και έγγραφα για να καταδείξει τις κινήσεις που ειχαν γίνει σε επιπεδο πρόληψης και σχεδιασμού αποτροπής των πυργκαγιών για το καλοκαίρι του 2018 , το οποιο τελικά σημάδεψε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα με ξεκάθαρο τρόπο έδειξε προς την πυροσβεστική για την έλλειψη συντονισμού και σωστής ενημέρωσης,  επικαλούμενη και τη μαρτυρία του νυν γγ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Κων/νου Τσουβάλα:

“….από τις επικοινωνίες προκύπτει ότι κανείς φορέας Πολιτικής Προστασίας που συνδράμει στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε σαφή εικόνα για το μέγεθος και την εξέλιξη της φωτιάς, εστερούντο δε όλοι της αναγκαίας πληροφόρησης από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ακόμη και ο (πρωην) Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Τσουβάλας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο βεβαιώνει την έλλειψη επικοινωνίας και γνώσης από το Πυροσβεστικό Σώμα..

Η ενημέρωση του κοινού σε γενικό ή τοπικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της καταστολής της πυρκαγιάς γίνεται αποκλειστικά από το Πυροσβεστικό Σώμα και τέτοια ενημέρωση δεν υπήρξε”.

Η κα Δούρου μέσα σε στις 12 ώρες τις μαραθώνιας απολογίας της έδωσε εξηγήσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά με τους 102 νεκρούς. “…με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, δήλωσα και επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε και με κανέναν τρόπο, περιήλθε στα όργανα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής ή στην Περιφερειάρχη Αττικής ή στους Αντιπεριφερειάρχες ή στην Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας, εισήγηση από τον επικεφαλής αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, για την εφαρμογή του μέτρου της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών από την εντοπισμένη ή την μείζονα ή την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς”.

Καθυστέρηση