Λ. Οικονόμου: «Υπέρτατη προσφορά του Έλληνα Αστυνομικού στην προστασία των πολιτών»

Η 20η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της Πολιτείας ως «Ημέρα της Αστυνομίας», ενώ παράλληλα τιμάται και ο Προστάτης του Σώματος, Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος. Με την καθιέρωση της ημέρας αυτής, η Πολιτεία τιμά την Ελληνική Αστυνομία για την προσφορά της στην Πατρίδα και την κοινωνία.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επέτειο ως «ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής όσων θυσιάστηκαν στην εκτέλεση του καθήκοντος».

Ο Άγιος Αρτέμιος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Τον χαρακτήριζε η βαθιά χριστιανική πίστη, η ισχυρή θέληση, το άκαμπτο ψυχικό σθένος. Εργάσθηκε με πάθος για την ειρήνη, την ευνομία, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας το ήθος και τις αρετές του, διόρισε τον Άγιο Αρτέμιο Ανώτερο Διοικητή όλης της Αιγύπτου. 

Η θαρραλέα αντίστασή του απέναντι στην παρανομία του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος θέλησε να καταργήσει με τη βία τη χριστιανική πίστη, είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεσή του, το βασανισμό του και το μαρτυρικό του θάνατο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, «με αυτή ακριβώς τη στάση ζωής του ο Άγιος Αρτέμιος αποτέλεσε διαχρονικό πρότυπο συνέπειας, ευθύνης, ήθους, πηγή άντλησης δύναμης και θάρρους.

Αυτές τις αρχές και αξίες τιμούμε σήμερα.