Χαρδαλιάς: «Συναγερμός σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Καστοριά»

Έκκληση προς τους νέους 18-40 ετών να τηρούν τα μέτρα, απηύθυνε ο Γκ. Μαγιορκίνης. Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού και υπό «την σκιά» της νέας «έκρηξης κρουσμάτων», ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρθηκε στα στοιχεία του κορονοϊού στη χώρα.

Τόνισε ότι υπάρχει μια σταθερά αυξητική τάση και διαπίστωσε διασπορά σε πολλά μέρη εκτός Αττικής.

Έως τις 18 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί στη χώρα 25.370 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, από τα οποία τα 5.112 είναι ενεργά.

Ειδικά για τα σχολεία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι 32 έχουν κλείσει.

Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, ο Ν. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η ροή των κρουσμάτων από χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης.

«Όσο αξιόπιστα και αποτελεσματικά και αν ήταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να επανέλθουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα».

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε και στους κατοίκους Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Καστοριάς.

«Η Θεσσαλονίκη με 652 ενεργά κρούσματα βρίσκεται στο επίπεδο 2 επιτήρησης, ενώ τα Ιωάννινα και η Καστοριά είναι στο επίπεδο 3 επιτήρησης». Όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη αύριο γι’ αυτές τις περιοχές.

Για την Αττική ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμα σταθερή. Απέφυγε πάντως να ασχοληθεί με εξειδικευμένες περιοχές. Είπε πάντως ότι ο Κεντρικός Τομέας είναι επιβαρυμένος, ενώ σταθερά πηγαίνει ο Δυτικός Τομέας.

«Η Αττική δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου όμως και των ειδικών χαρακτηριστικών που διέπουν την μητροπολιτική Αθήνα, μας απασχολεί το θέμα».

«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης χθες, ήταν 30 ετών και της Αθήνας ήταν 33 ετών. Άρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί».

«Όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. «Το κράτος κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει. Όλοι όμως έχουμε ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων.»

«Δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε τα γήπεδα εκεί που αυξάνονται τα κρούσματα», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Υπάρχουν αντανακλαστικά στην κυβέρνηση», σημείωσε με νόημα.

Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι η ηλικιακή ομάδα που «κατευθύνει την πανδημία, είναι 18-39 ετών. Αυτό, στατιστικά έχει αποδειχτεί ότι σε 10-15 ίσως έχουμε αύξηση των διασωληνώσεων».