Τη μεταφορά τεχνολογίας των Patriot ζητεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ για να παραιτηθεί των S-400 (video)

Εμμένει η Τουρκία στους S-400 και αξιώνει τη μεταφορά τεχνολογίας των Patriot από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα, ως αντάλλαγμα για να παραιτηθεί από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, μέχρι στιγμής «μόνον η Ρωσία έχει ανταποκριθεί προσηκόντως στις ανάγκες της Τουρκίας».

Η Άγκυρα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στη δοκιμή των S-400 ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας σε μια επίδειξη ισχύος, που δείχνει ταυτόχρονα πιθανώς ότι αψηφά τις πιέσεις των ΗΠΑ, που απορρίπτουν εδώ και χρόνια τους όρους της για την προμήθεια των Patriot.

Δείτε το video:

Πάντως, ο Ακάρ απέρριψε τις επικρίσεις συμμάχων για την δοκιμή, που σύμφωνα με ρωσικό ιστότοπο, ήταν αποτυχημένη. «Κάθε προμήθεια αμυντικού συστήματος περιλαμβάνει δοκιμές και ελέγχους», είπε σύμφωνα με το Bloomberg. Kαι σε μια σπόντα προς την Ελλάδα, υποστήριξε ότι οι S-400 δεν θα ενταχθούν στη δομή διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, αλλά θα χρησιμοποιούν μεμονωμένα «όπως οι ρωσικής κατασκευής S-300 που υφίστανται εντός του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του φαίνεται ότι δεν πείθει τους νατοϊκούς εταίρους – και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ- που καλούν την Τουρκία να βρει εναλλακτικές για τους S-400. «Εμείς, μαζί με ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤο, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την Τουρκία από την αγορά αυτού του πυραυλικού αμυντικού συστήματος από την αντίπαλό μας, Ρωσία. Και το γεγονός ότι προχώρησαν στη δοκιμή των S-400 εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μας προβληματίζει όλους ιδιαίτερα», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις, είπε προ ημερών ότι στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του για μετά τις προεδρικές εκλογές είναι πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη δοκιμή των S-400. Ο Ακάρ τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία συνεχίζει τις συζητήσεις για προμήθεια ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος που κατασκευάζει το γαλλο-ιταλικό κονσόρτιουμ Eurosam και θα μπορούσε να αγοράσει Patriot από τις ΗΠΑ υπό τις «κατάλληλες προϋποθέσεις», πετώντας «μπηχτές» για την αντίδραση που συναντά μια τέτοια προοπτική στο Κογκρέσο. «Όταν πουλάς ένα σύστημα, είναι καθήκον σου να πείσεις όποιους είναι αναγκαίο και να το παραδώσεις», είπε. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, όπως οφείλουν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, αλλά θα πρέπει οι σύμμαχοι «να κατανοήσουν τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της».