Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ: Τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ την Τρίτη στην Αθήνα για Αν. Μεσόγειο

Συνεχίζεται η ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών της Ελλάδας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. 

Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι αναμένεται να συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα κάνουν ανασκόπηση της τριμερούς συνεργασίας και θα συζητήσουν αναφορικά με τις προοπτικές επέκτασής της, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ενέργειας, αλλά και της συνεργασίας των τριών με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της «Συνεργασίας 3+1».

Στην Αθήνα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς μετά τη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και την κοινή προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία καθίσταται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει στίγμα ότι η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ εξέφρασε σήμερα με ανάρτηση του την πλήρη υποστήριξή και την ισχυρή αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.

«Το Ισραήλ εκφράζει εκ νέου την πλήρη υποστήριξή και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων». Επίσης, σε άλλη ανάρτησή του, ο κ.Χάιατ επισημαίνει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει: «Κάποιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση και αποτελούν κίνδυνο για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή».