Ενισχύεται ο κίνδυνος ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο

Tο νέο κύμα απαγορεύσεων και άλλων μέτρων για την κοινωνική απόσταση, ώστε να συγκρατηθεί η σχεδόν γεωμετρική έκρηξη των κρουσμάτων, επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η κάμψη των Δεικτών Διευθυντών Προμηθειών τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία δεικνύει πως υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να είναι χειρότερα για την ανάπτυξη του τετάρτου τριμήνου από τις αρχικές μας προβλέψεις περί μιας σχεδόν στασιμότητας.

Πάντως, οι εν λόγω δείκτες δεν λογίζονται ως ασφαλές βαρόμετρο της οικονομικής δραστηριότητας, ενόσω τα στοιχεία της εμπιστοσύνης, που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, θα προσφέρουν μία καλύτερη εικόνα ως προς την έκταση της βλάβης που προκλήθηκε από τους περιορισμούς στην οικονομία τον τρέχοντα μήνα.

Σε μία περίσταση όπου και πάλι τα πράγματα σκιάζονται από ασυνήθιστους και μη οικονομικής φύσης παράγοντες αβεβαιότητας, οι τάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δείξουν τις προοπτικές της ανάπτυξης της τελευταίας τριμηνίας του 2020.

Βασίζουμε την εκτίμησή μας ότι το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα εμφανίσει σχεδόν στασιμότητα το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία και όχι κάμψη, στην υπόθεση πως οι περιορισμοί που επιβάλλονται τώρα θα ανακόψουν την εξάπλωση του ιού με καθυστέρηση σχεδόν 15νθημέρου.

Εάν τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθήσουν την αυξητική τους πορεία και μετά τις αρχές Νοεμβρίου, το ΑΕΠ πιθανώς να συρρικνωθεί σημαντικά στην Ευρώπη.

Εντούτοις, ακόμα κι αν αυτός ο φόβος επαληθευθεί, τότε εμείς προβλέπουμε το ΑΕΠ να ανακάμψει έντονα έπειτα από μία τέτοια αναδίπλωση του τετάρτου τριμήνου, όταν το δεύτερο κύμα τελικώς τεθεί υπό έλεγχο. Αναφορικά με τον Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών, τον Οκτώβριο εξασθένησε στις 49,4 μονάδες, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Ιούνιο, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στις 50,4 μονάδες.

Η εταιρεία ερευνών ΙΗS Markit, που δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά, ανέφερε ότι «η Ευρωζώνη διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκπέσει σε διπλή αλλεπάλληλη ύφεση».

Αντίστοιχα ο δείκτης υποχώρησε σημαντικά και στη Βρετανία, όπου εκκινώντας από υψηλότερα επίπεδα εξασθένησε τον Οκτώβριο στις 52,9 μονάδες από τις 56,5 μονάδες του Σεπτεμβρίου.

Παρά το γεγονός πως αμφότεροι οι δείκτες υπηρεσιών και μεταποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνουν ότι επιμέρους η ανάπτυξη των κλάδων εξακολουθεί, ο σύνθετος δείκτης τους είχε κάμψη κατά 3,6 μονάδες έναντι της 1 μονάδας στην Ευρωζώνη. Στην τελευταία ο δείκτης της μεταποίησης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, είχε άνοδο στις 54,4 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 53,7 τον Σεπτέμβριο. Τέλος, παρατηρούμε ότι η εξέλιξη αυτή απηχεί τις εκτιμήσεις μας πως η μεταποίηση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται χάρις στην ανάγκη αποκατάστασης των αποθεμάτων και τη δυναμική ζήτηση από την Κίνα και τις ΗΠΑ.