Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά. Ζήτησε εξηγήσεις για την δήλωση Χρυσοχοΐδη.

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στα εθνικά ζητήματα αλλά και για τη διγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης που κορυφώθηκε με την άστοχη δήλωση Χρυσοχοΐδη περί «εθνικισμού των 12 μιλίων» άσκησε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στα νότια της Κρήτης.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας για την αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. «Δεν σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπερ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε: «σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που de facto αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς».

Άλλο πατριωτισμός, άλλο εθνικισμός

«Άλλο πατριωτισμός και άλλο εθνικισμός. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι τη πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων» είπε ο κ. Τσίπρας στηλιτεύοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Εθνικιστές είναι οι ναζί της Χρυσής Αυγής, εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι-χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε» τόνισε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό και καταλόγισε στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι επιτέθηκε με παραληρηματικό τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ για τα 12 μίλια στην προσπάθειά του να καλύψει την «ενοχή του και την ευθύνη του» για τη διαφυγή του χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συνειδητοποιήσει τι μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση στην Τουρκία όταν ο ένας υπουργός χαρακτηρίζει εθνικισμό την επέκταση στα 12 μίλια και ο άλλος, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή» τα έξι ναυτικά μίλια. Ζήτησε δε από τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει επισήμως στη Βουλή εάν υιοθετεί όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τον «εθνικισμό» των 12 μιλίων.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν έρθει τουρκικό γεωτρύπανο στα νότια της Κρήτης;

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν αισθάνεται υπερήφανος για το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει επί 40 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και «κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη Navtex». «Φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά». «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό» κατήγγειλε. Ρώτησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη τι θα κάνει η Ελλάδα εαν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; «Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον δρόμο της αδράνειας και της παθητικότητας.