ΝΑΤΟ: Οι πραγματικοί διάλογοι για μορατόριουμ ασκήσεων Ελλάδας- Τουρκίας

Leaders meet for the 70 years anniversary of NATO, in London, on Dec. 4, 2019 / Επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια του, στο Λονδίνο, στις 4 Δεκεμβρίου, 2019

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αναφέρουν πως ο Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν εκείνος που έφερε την πρόταση για μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας, το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου, κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κορυφαία ελληνική πηγή ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση «έπεσε στο τραπέζι» από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας και όχι από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως 28 και 29 Οκτωβρίου, ημερομηνίες οι οποίες αποτελούν εθνικές εορτές και για τις δύο χώρες, υπάρχει η δυνατότητα ενός μορατόριουμ ώστε να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Στόλτενμπεργκ υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας να αναστείλουν τις στρατιωτικές ασκήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ημέρες των εθνικών εορτών τους.

«Πρόκειται για ένα βήμα που το καλωσορίζω και για μια ακόμη φορά θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα και την Τουρκία, τους δύο πολύτιμους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την ευελιξία και την εποικοδομητική προσέγγιση που δείχνουν»,

είχε πει τότε ενώ κληθείς να σχολιάσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν παίρνει θέση για υποκείμενα ζητήματα, τόνισε ωστόσο, ότι είναι αποδεδειγμένο ότι όποτε σταμάτησαν οι έρευνες, μειώθηκαν και οι εντάσεις και πώς αν γινόταν αυτό θα βοηθούσε στο να ξεκινήσει ο διάλογος.

Βέβαια, όσα συμφωνήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ανατράπηκαν με την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για 27 και 28 του μηνός και αφορά ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκεκριμένα (ανατολικά του Καστελλόριζου.