Κατρακύλα για το αργό με…φόντο την εκτίναξη των κρουσμάτων

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι τιμές του αργού στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων COVID-19 σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει πυροδοτήσει ένα νέο γύρο ανησυχιών για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης με καταστρεπτικές συνέπειες για τη γενικότερη ζήτηση του πετρελαίου.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 1,29 δολ. ή 3,2% και έκλεισε στα 38,56 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Δεκεμβρίου, στο μεταξύ, κατρακύλησε 1,31 δολ. ή 3,1% στα 40,46 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο και για τα δύο συμβόλαιο από τις 2 Οκτωβρίου.

Τα παγκόσμια κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο σκαρφάλωσαν στα 43 εκατ. τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 1,15 εκατ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με πάνω από 83.000 νέα κρούσματα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στα μέσα Ιουλίου με περίπου 77.300 κρούσματα.

Από την πλευρά της προσφοράς, η National Oil Corp της Λιβύης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχιστούν οι εξαγωγές από δύο βασικά λιμάνια της χώρας και ανέφερε ότι η παραγωγή θα φτάσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε τέσσερις εβδομάδες.

Ο OPEC+ πρόκειται επίσης να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο του 2021 μετά τη μείωση – ρεκόρ της παραγωγής στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να συμφωνήσει να επεκτείνει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου του OPEC+.