Κομοτηνή: Μαθήματα διαβίωσης στη φύση στα «ξύλινα σπιτάκια» των Προσκόπων

Μαθαίνουν χρήσιμους κανόνες διαβίωσης μέσα στη Φύση. Πώς να στήνουν σκηνή; Πώς να ανάβουν φωτιά για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν; Ακόμη και πώς να προσανατολιστούν κοιτώντας τα αστέρια; Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν παρά ελάχιστα από τις πολυκατοικίες όπου διαμένουν, πηγαίνοντας στην Εστία και στα «ξύλινα σπιτάκια» που βρίσκονται εκεί.

Η Τζούλια Γραμμενίδου, υπαρχηγός στο 2ο Σύστημα Κομοτηνής, στους Ναυτοπρόσκοπους

Σε αυτά μας καλωσόρισε η Τζούλια Γραμμενίδου, υπαρχηγός στο 2ο Σύστημα Κομοτηνής, στους Ναυτοπρόσκοπους. Ήταν η ώρα του παιχνιδιού ή μήπως του μαθήματος των Λυκόπουλων και της Μεσαίας Ομάδας; Παιχνίδι και γνώση μαζί στην αγκαλιά της Φύσης . «Μαθαίνουμε τι μας προσφέρει η Φύση; Πώς μπορούμε να την αγαπάμε; Πώς περπατάμε στη Φύση κάνοντας απόλυτη ησυχία για να την ακούμε» μας είπε η κα Γραμμενίδου σημειώνοντας πως η Φύση είναι το κυρίως περιβάλλον των Προσκόπων, καθώς όλες οι δράσεις γίνονται εκεί. «Ευτυχώς εμείς εδώ στην Κομοτηνή έχουμε την τύχη να έχουμε μια πάρα πολύ ωραία αυλή με τα πλατάνια μας οπότε είμαστε κοντά σε αυτή. Χρησιμοποιούμε τη Φύση όσο περισσότερο μπορούμε, αλλά και το περιβάλλον της πόλης, κάνουμε επισκέψεις, δεν είναι μονόπλευρη η ενασχόλησή μας.»

Όσον αφορά στα μαθήματα διαβίωσης; Αυτά περιλαμβάνουν: το άναμμα της φωτιάς για να μαγειρέψουν, ή όταν είναι χειμώνας για να ζεσταθούν, το σωστό στήσιμο μιας σκηνής, το να κάνεις κάποιες κατασκευές ανέσεων. «Πού θα βάλεις τα παπούτσια σου όταν είσαι στο δάσος, δεν θα τα αφήσεις έξω, δεν θα τα βάλεις και μέσα στη σκηνή κάτω χαμηλά, αλλά θα κάνεις μια κατασκευή, την οποία μαθαίνουμε να φτιάχνουμε. Όπως φτιάχνουμε και σακιδιοθήκες χρησιμοποιώντας ξυλεία και σχοινιά.» εξηγεί η κα Γραμμενίδου σημειώνοντας πως οι πρόσκοποι μαθαίνουν να προσανατολίζονται κοιτώντας τον ουρανό, τα αστέρια, τα δένδρα με ο,τι εκτός από χάρτη, πυξίδα και Gps, τα οποία,όμως, επίσης μαθαίνουν να χρησιμοποιούν. «Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις πρόσκοπος από τα επτά σου ή τα 99 σου χρόνια το μπορείς. Δεν έχει όριο.» δηλώνει χαμογελώντας και αποκαλύπτει τι έμαθε εκείνη πρόσκοπος από το 1993; «Να είμαι οργανωτική. Με έχει ωφελήσει πάρα πολύ στη δουλειά μου και να λειτουργώ σαν ομάδα.»

«Από το 1993 πρόσκοπος, ισχύει το κάθε μέρα και μια καλή πράξη;» την ρωτήσαμε φεύγοντας για να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη:« Ισχύει, χωρίς να το καταλαβαίνεις μερικές φορές ακόμη και με τον τρόπο που θα μιλήσεις στον απέναντί σου.»

Φώτο:Τζούλια Γραμμενίδου – Λυκόπουλα την ώρα του παιχνιδομαθήματος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video:Μαρία Νικολάου