Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως δεν άφησε περιθώρια στους ειδικούς, οι οποίοι, σε έκτακτη συνεδρίαση, εισηγήθηκαν μία σειρά μέτρων στον πρωθυπουργό. Μεγάλη παραμένει και η ανησυχία των ανθρώπων της εστίασης που δεν θέλουν να δουν να μπαίνουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν το πρωί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, από πολίτες που συγκεντρώθηκαν εκεί, προκειμένου να κάνουν rapid test. Τουλάχιστον 15 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ξεκίνησαν από τις 10 π.μ και έως τις 8 μ.μ αναμένεται  να πραγματοποιήσουν τέσσερις με πέντε χιλιάδες τεστ.

Ο κορονοϊός χτύπησε και τους φοιτητές του Αριστοτελείου, όπου, από τις 12 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50 κρούσματα, σύμφωνα με τον Πρύτανη,  κ. Νίκο Παπαϊωάννου.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαιωάννου, τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιεί το ΑΠΘ, στα λύματα της πόλης. Η τελευταία μέτρηση δείχνει αύξηση κατά 500%, ενώ, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα άμεσα, τα κρούσματα μπορεί και να δεκαπλασιαστούν. «Μάσκα-απόσταση- απολύμανση είναι το μόνο φάρμακο, είπε χαρακτηριστικά.

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πόλη ανησυχεί ιδιαίτερα τους Θεσσαλονικείς που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους, καθώς αναγκάζονται να στοιβάζονται κυριολεκτικά μέσα στα λεωφορεία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΣΘ, κ. Ιωάννης Ρεντζεπέρης, με τη μεταπήδηση της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4 και την εισαγωγή νέων μέτρων και κανόνων, θα μειωθεί αναγκαστικά και το ποσοστό κάλυψης στα λεωφορεία.

Μεγάλος συνωστισμός παρατηρείται στον τερματικό σταθμό της Πλατείας Αριστοτέλους, από όπου ξεκινούν αρκετά δρομολόγια. Οι κανονισμοί που αφορούν στη χρήση της μάσκας τηρούνται απαρέγκλιτα, όχι όμως και οι προβλεπόμενες αποστάσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και φόβο για τη δημιουργία εστίας διασποράς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3,ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΘΕΟΔΟΤΑ ΤΣΙΟΠΡΑ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ