Έξι χρόνια έχουν το δικό τους «ανοιχτό παράθυρο» στον κόσμο της εργασίας. Η Εμινέ και η Αϊνούρ, δύο μουσουλμάνες αδερφές από την Κομοτηνή έκαναν το μεγάλο βήμα αποκτώντας το δικό τους επαγγελματικό στέκι. Μοδίστρες «από κούνια» ήταν εύκολο για εκείνες να κάνουν επάγγελμα την αγάπη τους.

«Συνεργαζόμαστε πολύ καλά και με χριστιανούς και με μουσουλμάνους. Δόξα το Θεό είμαστε καλά που είμαστε όλοι μαζί. Ο Θεός ένας είναι. Όλοι μαζί ένα είμαστε στη Ροδόπη.» σημειώνει η κα Αϊνουρ και σκύβει το κεφάλι στη μηχανή.

«Δουλειά έχουμε. Δόξα το Θεό είμαστε καλά. Αν θέλεις να δουλέψεις, δουλειά βρίσκεις» δηλώνει η κα Αϊνούρ και προσθέτει «Χρειάζεται υπομονή. Κάθε μέρα είμαστε εδώ, πρωί και απόγευμα.» Όταν ήταν 14ετών μυήθηκαν στα μυστικά της κοπτικής ραπτικής. Δύο χρόνια στο πλευρό έμπειρων δασκάλων και μετά δουλειά κατ’ οίκον για τους συγγενείς, τους φίλους, την γειτονιά. «Σιγά –σιγά κάναμε και το δικό μας χώρο. Τώρα είναι καλύτερα γιατί μπορείς να ενισχύεις και το ταμείο της οικογένειας. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά και με χριστιανούς και με μουσουλμάνους. Δόξα το Θεό είμαστε καλά που είμαστε όλοι μαζί. Ο Θεός ένας είναι. Όλοι μαζί ένα είμαστε στη Ροδόπη.» σημειώνει η κα Αϊνουρ.

Όπως τονίζουν οι δύο αδερφές, «βοηθάει πολύ την γυναίκα και στην ψυχολογία της, όταν έχει δουλειά και μπορεί να βγαίνει εκτός σπιτιού.» Όσον αφορά στην μεταξύ τους συνεργασία προσθέτουν: «Είμαστε αδερφές και τα βρίσκουμε, ακόμη κι όταν διαφωνούμε γρήγορα τα βρίσκουμε πάλι, είμαστε ανεξάρτητες, έχουμε την ελευθερία μας, ό,τι και να κάνουμε μας στηρίζουν οι οικογένειές μας.»

Τόσο η κα Εμινέ, όσο και η αδερφή της Αϊνούρ σπεύδουν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες να διεκδικήσουν το δικό τους χώρο στην εργασία. «Είναι πιο καλά η γυναίκα να έχει το δικό της πορτοφόλι.» λένε και προσθέτουν «είναι σημαντικό να στηρίζονται οι γυναίκες στα δικά τους πόδια, να βγάζουν τα δικά τους χρήματα και να είναι ανεξάρτητες.»

Φώτο:Την ώρα της εργασίας στο μοδιστράδικο των δύο αδερφών

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου