Γιώργος Στεφανίδης, αρχηγός του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κομοτηνής

Μια παραδοσιακή δεκάκοπη ναυτοπροσκοπική λέμβος, ο «Φίλιππος», δέχεται τη φροντίδα μικρών «ναυπηγών». Πρόκειται για βάρκα που χρησιμοποιούν το καλοκαίρι όλα τα μέλη του Συστήματος, από τα Λυκόπουλα μέχρι τους  ανιχνευτές-Πρόσκοπους  και βαθμοφόρους για να παίζουν και να πραγματοποιούν τις δράσεις τους. «Αυτή την περίοδο γίνεται η ετήσια συντήρηση της βάρκας από τα ίδια τα παιδιά», δηλώνει ο Γιώργος Στεφανίδης, αρχηγός του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κομοτηνής, και σημειώνει: «Θα τρίψουν, θα βάψουν, θα στοκάρουν, ώστε τον Μάρτιο να είναι έτοιμη για να πέσει στη θάλασσα, έτοιμη για το ναυτοπροσκοπικό  τους παιχνίδι.»

Οι μικροί «ναυπηγοί» κάνοντας αυτές τις εργασίες αποκτούν τεχνικές δεξιότητες μέσω της συντήρησης της βάρκας, και τη νιώθουν δικιά τους. «Μπορούν να κάνουν κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, παιχνίδια μέσα στη θάλασσα, τα πάντα. Οι πρόσκοποι και οι ανιχνευτές μπορούν να κάτσουν και στο πηδάλιό της να την κυβερνήσουν. Μια ολόκληρη παρέα μπορεί να πάει μια βόλτα, φυσικά υπό την επίβλεψη τη δική μας. Τα παιδιά παίζουν και ζουν σαν Ροβινσώνες», σημειώνει ο κ. Στεφανίδης.

Το μεγαλύτερο ταξίδι που έχουν κάνει με τη λέμβο είναι από τον Άγιο Χαράλαμπο, το λιμάνι της Μαρώνειας, μέχρι και την Αλεξανδρούπολη. Με τα πανιά της και τη μηχανή της έχουν πάει και έχουν γυρίσει, έχοντας κατασκηνώσει στη γειτονική πόλη για έξι ημέρες.

Τα «μαθήματα» που ο ίδιος παίρνει; «Ο προσκοπισμός πλέον είναι τρόπος ζωής», απαντά, και προσθέτει: «Σε κάθε φάση της ζωής μας είμαστε και πρόσκοποι, από τον εθελοντισμό, από την αλληλεγγύη, την προσφορά, το δόσιμο στους άλλους. Μαθαίνουμε από το υστέρημά μας να βοηθάμε κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση». Το μήνυμα που στέλνει, «ζήσε τον προσκοπισμό για να πάρεις εμπειρίες ζωής».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Προηγούμενο άρθροΔιεθνής μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη: Αυξάνει την πιθανότητα θανάτου ασθενών με Covid-19
Επόμενο άρθροTουρκία: Aναβλήθηκε το άνοιγμα αύριο της Μονής της Χώρας σε τζαμί