Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6.9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Σάμου έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγάλης διάρκειας και είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος.  Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική, το Βόρειο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.  4 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Σάμο, σπίτια και κτήρια υπέστησαν ζημιές, ενώ μικρής έκτασης τσουνάμι χτύπησε τον παραλιακό δρόμο του νησιού. Οι αρχές είχαν ήδη απομακρύνει τον κόσμο από το λιμάνι της Σάμου, καθώς οι ειδικοί εξέφραζαν φόβους για έντονο κυματισμό εξαιτίας του σεισμού, ενώ σε όλη τη νησιωτική χώρα οι πολίτες έλαβαν προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

«Παρακολουθούμε τις συνέπειες της σεισμικής δόνησης στη Σάμο. Κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες» δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 ο σεισμολόγος Μ. Σκορδύλης.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα και δεν υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί κάποιο μεγάλο τσουνάμι, όπως φοβούνται στα παράλια τόνισε ο ίδιος.