Κέντρο για τον αυτισμό και το αλτσχάιμερ από το Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Κρήτης

Στη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου για τον αυτισμό και σε ένα κέντρο ημέρα για αλτσχάιμερ, προχωρούν το Υπουργείο Υγείας και η Περιφέρεια Κρήτης, όπως έκανε γνωστό σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Η Περιφέρεια Κρήτης θεωρεί υποχρέωσή της τη συνεργασία και τις συνέργειες για τις ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρου Βαμβακά, και της διοικήτριας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Λένας Μπορμπουδάκη.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός, πρώτιστο μέλημα όλων είναι να παρέχουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πολίτες, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξουν κι άλλες δράσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να στηριχθούν κατά την πανδημία οι πολίτες. «Εκείνο το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την Περιφέρεια Κρήτης για την δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου για τον αυτισμό, το οποίο πρόκειται να γίνει εντασσόμενο μέσα στο ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα. Σε συνεργασία επίσης θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο ημέρας για αλτσχάιμερ που αφορά πολλές οικογένειες και τους ανθρώπους μας», τόνισε η κα Ράπτη.

Ο κ. Αρναουτάκης στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης θα υποστηρίξει τόσο τη δομή για το αλτσχάιμερ όσο και για τον αυτισμό». Εξήγησε πως αυτό θα γίνει «μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι την επόμενη προγραμματική περίοδο για να μπορούν να λειτουργήσουν οι δομές αυτές».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ, Δημήτρης Αγαπίου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ., Βαγγέλης Καρκανάκης, και στελέχη του Υπουργείου.

Στο Δημαρχείο Ηρακλείου

Η Υφυπουργός Υγείας συναντήθηκε και με το δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε την Υφυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τήρηση των μέτρων του ΕΟΔΥ από τους δημότες, προκειμένου να διατηρηθεί το επιδημιολογικό φορτίο σε χαμηλά επίπεδα στην πόλη του Ηρακλείου.

Η κα Ράπτη από την πλευρά της επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την θετική πορεία που καταγράφεται μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο σε σχέση με τα κρούσματα.

Στην συνάντηση στην οποία συμμετείχε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ρένα Παπαδάκη, τέθηκε και το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Ημέρας στο Δήμο Ηρακλείου για την φροντίδα ψυχιατρικών ασθενών, που λόγω νομοθετικού πλαισίου δεν έχει προχωρήσει.

Η κα. Ράπτη επισκέφθηκε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου είδε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο, που νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική, ενώ ενημερώθηκε και για την πορεία υγείας του 5χρονου προσφυγόπουλου που έπεσε από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας που έμενε με την οικογένειά του και είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ.