Φρούριο η Ουάσιγκτον – Σε κλίμα πόλωσης οι ψηφοφόροι στις κάλπες για τις αμερικανικές εκλογές

Οι περισσότεροι ειδικοί και οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι θα κερδίσει ο Μπάιντεν, αλλά όλοι είναι επιφυλακτικοί γιατί δεν θέλουν να την πατήσουν όπως στις προηγούμενες εκλογές το 2016 αν και τώρα τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά, μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Φάνης Παπαθανασίου.

Όπως αναφέρει, αυτό που ανησυχεί πολλούς είναι το ενδεχόμενο ταραχών το βράδυ των εκλογών στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις. Για το λόγο αυτό η Ουάσιγκτον είναι αστυνομοκρατούμενη καθώς υπάρχουν φόβοι για διαδηλώσεις και επεισόδια ακόμα κι έξω από τον Λευκό Οίκο. Όλα τα καταστήματα στο κέντρο είναι κλειστά και έχουν δοθεί οδηγίες από την πολιτεία να τοποθετήσουν χοντρά κόντρα πλακέ για να προφυλάξουν τις τζαμαρίες και τις εισόδους καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υπάρξουν ταραχές εάν το αποτέλεσμα είναι οριακό.

Οι προεδρικές εκλογές του 2020 θεωρούνται οι σημαντικότερες της μεταπολεμικής περιόδου στις ΗΠΑ για πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ από τις ΗΠΑ  «η Αμερική του Τραμπ είναι πολύ διαφορετική από την Αμερική που γνωρίζαμε και είναι σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για το που θα οδηγηθεί από εδώ και πέρα.

Η αμερικανική κοινωνία είναι βαθύτατα διχασμένη καθώς αύριο συγκρούονται η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, των άκρων που είναι περιχαρακωμένη στα σύνορά της, που δεν την ενδιαφέρει η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και η άλλη Αμερική που εκφράζεται από τον Τζο Μπάιντεν που θέλει να ενώσει, να επουλώσει τις πληγές των φυλετικών προβλημάτων και να επαναφέρει τον συμβατικό τρόπο λειτουργίας της αμερικανικής διοίκησης και των θεσμών ανακτώντας το κύρος της στον κόσμο».

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Φάνης Παπαθανασίου