Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία θέλουν τον Πρωθυπουργό Giuseppe Conte να είναι έτοιμος να υπογράψει το κυβερνητικό διάταγμα με τα νέα περιοριστικά μέτρα για την μάχη κατά του δεύτερου κύματος CoViD-19, το οποίο στην Ιταλία προκαλεί περίπου 30 χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

Αναλυτικά, με βάση τις πληροφορίες μας, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι τα εξής:

 • τίθεται σε ισχύ μια κλίμακα με 3 στάδια υγειονομικής κρισιμότητας: ‘κόκκινο’, ‘πορτοκαλί’ και ‘πράσινο’
  • Κόκκινες περιφέρειες: Lombardia, Piemonte, Calabria, ίσως Valle d’Aosta, Alto Adige και Campania

Κλείνουν τα σχολεία μέχρι την πρώτη γυμνασίου, ενώ οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προβούν σε e-learning (εξ αποστάσεως). Κλείνουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες. Παραμένει ανοιχτός ο παραγωγικός τομέας (βιομηχανίες) και οι βασικές υπηρεσίες (φαρμακεία και super market). Οι μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών αλλά και σε επαρχιακό και δημοτικό επίπεδο απαγορεύονται

Στις κόκκινες περιφέρειες θα επιβληθούν τοπικά 15μερα lockdown αν υπάρξει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας

  • Πορτοκαλί περιφέρειες: Puglia, Liguria και Veneto

Κλείνουν τα εστιατόρια, παραμένουν ανοιχτά κουρεία και κέντρα αισθητικής. Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά μέχρι την τρίτη γυμνασίου. Οι μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών απαγορεύονται, ενώ επιτρέπονται αυτές σε επαρχιακό και δημοτικό επίπεδο. 

  • Πράσινες περιφέρειες: όλες οι υπόλοιπες

Τα εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά τα σαββατοκύριακα. Οι μετακινήσεις θα επιτραπούν εντός της ίδιας της περιφέρειας ή μεταξύ των πράσινων περιφερειών, αλλά μέχρι την αρχή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. 

 

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια

 • κλείνουν όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι (μέτρο που φέρνει οικονομική υποστήριξη 9 δισ Ευρώ από την αρχή του έτους, με βάση τον Υπουργό Τουρισμού κ. Franceschini) 
 • κλείνουν και οι αίθουσες τυχερών παιγνίων
 • ‘ταβάνι’ στο 50% στην χωρητικότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς σε όλη την Ιταλία και παράλληλα ενίσχυση της τηλεργασίας όποτε και όπου είναι εφικτό και εφαρμόσιμο
 • επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα
 • επαναφέρεται το έντυπο προσωπικής δήλωσης κατά την διάρκεια της απαγόρευση της κυκλοφορίας ή για καθημερινή κυκλοφορία στις κόκκινες και πορτοκαλί περιφέρειες, το οποίο και θα χρειαστεί αν υφίσταται λόγος εργασίας, υγείας ή επείγον περιστατικό 
 • κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου
 • όπου δεν ανακοινώθηκαν αλλαγές, ισχύουν τα μέτρα του προηγούμενου διατάγματος

Τα μέτρα πάρθηκαν ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις με τοπικούς φορείς και ειδικούς. Προηγήθηκε έντονη διαμάχη μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφερειών, κυρίως σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πολλές οι ψηφιακές συναντήσεις με τους περιφερειάρχες, με πολλά δύσκολα μέτωπα, π.χ. ο Toti, της Liguria, και ο Bonaccini της Emilia-Romagna, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε και την θετικότητά του στον κορονοϊό. 

Γνώμονας όλων είναι η λαϊκή οργή, η οποία τις τελευταίες ημέρες εκφράστηκε συχνά με πορείες και βίαια επεισόδια σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, από Νάπολι έως Ρώμη και Μιλάνο. Ο φόβος πολλών είναι πως οι ήδη πληγωμένες επιχειρήσεις τους θα κλείσουν σύντομα λόγω κρίσης.   

Στις 2 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός Conte, κατά την διάρκεια παρέμβασης του στο Ιταλικό κοινοβούλιο, είχε προαναγγείλει πως αυτή τη φορά τα μέτρα δεν θα είχαν χαρακτήρα ολικού lockdown. Η μελέτη των δεδομένων επιτρέπει την δυνατότητα επέμβασης με ‘χειρουργική ακρίβεια’ στις πιο χτυπημένες από το CoViD-19 περιοχές χωρίς να εφαρμοστούν γενικευμένα μέτρα στην επικράτεια.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από Πέμπτη 5 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου. Αναμένεται επίσημο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Conte σήμερα το βράδυ.

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)