Οξεία κριτική στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με αφορμή τον απολογισμό του για τις καταστροφικές πλημμύρες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού».

Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, «προσπαθεί ανεπιτυχώς να ωραιοποιήσει την κατάσταση αποποιούμενος τις ευθύνες του» και προσθέτει: «Πρέπει να διαμορφώσει ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οργανώνοντας κατάλληλα την αντίστοιχη υπηρεσία της περιφέρειας».

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας επισημαίνεται μεταξύ άλλων για τις πλημμύρες που χτύπησαν την Θεσσαλική Περιφέρεια: «Ο αγαπητός Περιφερειάρχης, με το γνωστό του ύφος, ήταν κατηγορηματικός στο ότι οι συνέπειες του «πρωτόγνωρου» «φαινόμενου του αιώνα», δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν, αφού ούτε είχαν προβλεφθεί από τους ειδικούς με την επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών που έγινε του 2018, και, όποια έργα είχαν προταθεί έγιναν, αλλά δεν απέδωσαν λόγω της έντασης του φαινομένου.

Ας δούμε όμως εάν είναι ακριβώς έτσι, ή εάν ο απολογισμός που έγινε μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, κατέληξε σε συμπεράσματα που είναι ωραιοποιημένα και δεν έχουν μεγάλη σχέση με την αλήθεια. Κατ’ αρχή, να ξεκαθαρίσουμε εάν είχε προβλεφθεί έγκαιρα τα φαινόμενο του «Ιανού». Όπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Ανάπτυξης στις 29-9-20 το φαινόμενο είχε προβλεφθεί έγκαιρα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο είχε προβλέψει από τις 13 Σεπτεμβρίου ύψη βροχής πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που αντιστοιχούν σε περίοδο αναφοράς Τ=50 χρόνια.

Επομένως, αμέσως τίθεται το ερώτημα τι επιχειρησιακό προγραμματισμό έκανε η Περιφέρεια στις ημερομηνίες από 13-9 έως 18- 9 σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών και στην προετοιμασία του μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απάντηση δυστυχώς είναι ότι ή δεν αντιλήφθηκε την πρόβλεψη ή την αντιλήφθηκε και δεν έκανε τίποτα. Και στις δύο περιπτώσεις οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες, με δεδομένο ότι χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές».

«Σημειώνεται δε ότι ο κ. Περιφερειάρχης κατά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) του «Σχεδίου Διαχείρισης των κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08), η οποία προέβλεπε και τις απαιτούμενες ενέργειες για τον περιορισμό των κινδύνων αυτών, αναγνώριζε την πληρότητα του Σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών, γι’ αυτό και την ενέκρινε. Όμως από αυτά που προέβλεπε η Σ.Μ.Π.Ε. δεν υλοποίησε τίποτα, ούτε καν εκείνα που δεν απαιτούσαν τεχνικά έργα, αλλά απλές δράσεις σχετικά με την ετοιμότητα απέναντι σε τέτοιους κινδύνους.

Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια, η οποία αναδεικνύει και τις ευθύνες της Περιφέρειας και των σχετιζόμενων Δήμων για την ανυπαρξία στην ουσία οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης των πλημμυρών και γενικότερα την υποτίμηση των προβλημάτων που

λόγω της κλιματικής κρίσης δυστυχώς θα είναι συχνά και όχι «πρωτόγνωρα», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.