Αμερικανικές εκλογές: Νίκη Τραμπ βλέπει ο Σον Σπάισερ (συνέντευξη στην ΕΡΤ)

Τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε στην ΕΡΤ ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ο οποίος μίλησε αποκλειστικά  στη Λένα Αργύρη, στην Ουάσιγκτον, λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες. Ο κ. Σπάισερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει μια βραδιά θρίλερ.

Ο Σον Σπάισερ προέβλεψε ότι η αγωνία της καταμέτρησης των ψήφων  μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι θα είναι μια εκλογική βραδιά πολύ διαφορετική από όσες έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Συνήθως, είπε, γνωρίζουμε το αποτέλεσμα στις 11, 12 ή στη μια τα ξημερώματα. Όμως λόγω της επιστολικής ψήφου και του τρόπου καταμέτρησης θα είναι μια πολύ διαφορετική εκλογική διαδικασία και είναι πιθανό αυτό να τραβήξει όχι μόνο για ημέρες αλλά για εβδομάδες, αφού όταν μιλάμε για καταμέτρηση εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων αυτό χρειάζεται χρόνο. 

Ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι ειδικά σε αυτή την εκλογική διαδικασία δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στις κρίσιμες πολιτείες. Ανέφερε επίσης ότι θα είναι μια μάχη από πολιτεία σε πολιτεία και όχι μια απλή παρατήρηση των εθνικών δημοσκοπήσεων.

Ο κ Σπάισερ εκτιμά ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του Ντόναλντ Τραμπ και ότι η δυναμική που έχει αναπτύξει θα του εξασφαλίσει μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο.

Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν ο Πρόεδρος Τραμπ αρνηθεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα ο κ Σπάισερ λέει ότι όλα εξαρτώνται από το ποσό οριακό θα είναι αυτό:

«Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσό κοντά θα είναι, αλλά δεν υπάρχει υποψήφιος και στα δυο κόμματα για οποιοδήποτε αξίωμα που θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα αν δεν εξαντλήσει πρώτα όλα τα διαθέσιμα μέσα που παρέχει ο νόμος. Αν λοιπόν το αποτέλεσμα είναι οριακό, τότε ο Πρόεδρος και νομίζω και ο Τζο Μπαιντεν θα κάνει το ίδιο, θα χρησιμοποιήσει όλες τις νομικές επιλογές που είναι διαθέσιμες».

Σε περίπτωση επικράτησης του Τζο Μπαιντεν εκτιμά ότι οι Δημοκρατικοί θα πάρουν και την Γερουσία.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ