Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μονομαχία για τον Λευκό Οίκο – Live όλες οι εξελίξεις

Μαζικά με μάσκα στο πρόσωπο προσέρχονται οι ψηφοφόροι στις κάλπες για την «σημαντικότερη και κρισιμότερη ψηφοφορίας της ζωής τους» όπως είπαν κάποιοι χαρακτηριστικά στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην  Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη. Μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία δεν συγκρούονται απλώς δύο υποψήφιοι, αλλά δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κόσμοι και πολιτικές που επηρεάζουν βαθιά τις εξελίξεις και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κάλπες στην αμερικανική επικράτεια αρχίζουν να κλείνουν από την ανατολική ακτή, και σταδιακά μέχρι τις όχθες του Ειρηνικού, εκεί όπου θα κλείσουν νωρίς πρωί ώρα Ελλάδας.

Οι κρίσιμες Πολιτείες που αναμένεται να κρίνουν την εκλογή είναι τρεις: Φλόριντα, Πενσυλβάνια και Βόρεια Καρολίνα.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Φάνης Παπαθανασίου, στην Ουάσιγκτον αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μέτρα ασφαλείας παντού, τις χιλιάδες δυνάμεις που είναι επιφυλακή σε πολλές πολιτείες για το ενδεχόμενο ταραχών και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που έχουν δώσει οδηγίες στους απεσταλμένους τους να έχουν μαζί τους αλεξίσφαιρα γιλέκα σαν να είναι σε εμπόλεμες ζώνες, αυτή την ώρα η διαδικασία διεξάγεται ομαλά και φαίνεται ότι έτσι θα κυλήσει και τις επόμενες ώρες.

Τηρώντας μία παράδοση 60 ετών, τα πρώτα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών ανακοινώθηκαν ήδη στο Ντίξβιλ Νοτς του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Και οι πέντε ψηφοφόροι του χωριού ψήφισαν τον Τζο Μπάιντεν. Στη γειτονική κοινότητα Μιλσφιλντ, ωστόσο, νικητής αναδείχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με 16 ψήφους έναντι πέντε του Μπάιντεν.

Το ρεκόρ συμμετοχής καταδεικνύει το ενδιαφέρον του κόσμου, – περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων- με τους κατοίκους της Ουάσιγκτον να δηλώνουν στην ΕΡΤ ότι φοβούνται για την επόμενη μέρα λόγω του κλίματος πόλωσης που έχει δημιουργηθεί.

Και ενώ οι αρχές ανησυχούν για επεισόδια σε περίπτωση που αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε για «κλοπή» στις εκλογές.

Τα σενάρια

Η εκλογική αναμέτρηση είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, με ίσως πιο πιθανό σενάριο την οριακή νίκη Μπάιντεν σήμερα, που αναμένεται να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τον ηττημένο. Ειδικά εάν το αποτέλεσμα είναι οριακό σε πολιτείες κλειδιά όπως η Φλόριντα και η Πενσιλβάνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του πριν από λίγο άφησε να εννοηθεί και πάλι κάτι τέτοιο λέγοντας ότι «το να χάνω δεν είναι εύκολο για μένα». Το ενδεχόμενο αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει ένα διάστημα ακυβερνησίας.

Καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος του ρεπουμπλικανικού κόμματος, διότι δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα επικρατήσει εάν το μισό πολιτικό σύστημα και ολόκληρος ο μηχανισμός  βρεθεί σε αναβρασμό, με τοπικούς νομοθέτες και κυβερνήτες να ζητούν διακοπές καταμέτρησης ή ακυρώσεις. Χιλιάδες νομικοί και από τα δύο κόμματα βρίσκονται σε όλες τις πολιτείες εδώ και εβδομάδες μελετώντας τις «γκρίζες ζώνες» για αυτό το ενδεχόμενο.

Στην περίπτωση που η νίκη Μπάιντεν είναι καθαρή στενεύουν τα περιθώρια για σε αμφισβήτηση του αποτελέσματος, ενώ στις περιπτώσεις οριακής ή καθαρής νίκης Τραμπ αναμένεται ομαλή μετάβαση εξουσίας, καθώς ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε ότι θα αποδεχθεί το όποιο αποτέλεσμα.

«Θρίαμβο» προβλέπει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τις εξελίξεις από τον Λευκό Οίκο συγκρατημένα αισιόδοξος, λένε οι επιτελείς του, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να προηγείται οριακά σε 4 κρίσιμες Πολιτείες. Η εκπρόσωπός του ωστόσο  προχώρησε παραπέρα προβλέποντας βραδιά θριάμβου για τον απερχόμενο πρόεδρο.

Σε συνάντευξή του στο δίκτυο Fox ο ίδιος ο Τραμπ εκτίμησε πως «τα απίστευτα πλήθη» που παρέστησαν στις συγκεντρώσεις του θα «μεταφραστούν» σε ψήφους υπέρ του και θα κάνουν την έκπληξη όπως το 2016.

«Θα κερδίσουμε με μεγάλη πλειοψηφία στο Τέξας, στη Φλόριντα, στην Αριζόνα. Πιστεύω πως τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά για εμάς στη Βόρεια Καρολίνα», προέβλεψε ακόμη, αναφερόμενος σε διάφορες πολιτείες όπου τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αμφίρροπα.

«Πιστεύω πως θα κερδίσουμε στην Πενσιλβάνια», μια άλλη πολιτεία-κλειδί, πρόσθεσε αργότερα, στη διάρκεια αυτής της συνέντευξης που διήρκεσε πάνω από μισή ώρα.

Ο πρόεδρος είπε ότι θα κερδίσει περισσότερους μεγάλους εκλέκτορες από τους 306 που είχε κερδίσει το 2016. Για να φθάσει στον Λευκό Οίκο, ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 270 από τους 538 μεγάλους εκλέκτορες που αντιστοιχούν στις πολιτείες.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια στιγμή θα ανακοίνωνε ότι είναι ο νικητής, απάντησε: «μόνο όταν θα έχουμε μια νίκη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίζουμε παιχνίδια».

Στις πολιτείες κλειδιά περιόδευσαν  το τελευταίο 24ωρο Τραμπ και Μπάιντεν.

Προσεκτική η στάση Μπάιντεν

Ένδειξη του πόσο σημαντική θεωρείται η Πενσιλβάνια, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να την επισκεφθεί σήμερα, πηγαίνοντας στο Σκράντον, τη γενέτειρά του. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να προηγείται με διαφορά 1,2% του Τραμπ σε αυτήν την Πολιτεία την οποία κέρδισαν οριακά οι Ρεπουμπλικάνοι το 2016.

Από το επιτελείο Μπάιντεν, δεν λένε απολύτως τίποτα για το εκλογικό αποτέλεσμα παρά το ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα για να πουν το ο,τιδήποτε. Έχει στηθεί εξέδρα όπου σε περίπτωση νίκης θα ανέβει ο Τζο Μπάιντεν και θα μιλήσει ενώ έχουν μοιραστεί προσκλήσεις για εκλογικό πάρτι σε μερικές δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι για να παραστούν θα πρέπει να έχουν κάνει σήμερα covid test και να έχει βγει αρνητικό. Επισκεπτόμενος τη γενέτειρα του δήλωσε πως αν εκλεγεί υπόσχεται να επαναφέρει την ευπρέπεια στον Λευκό Οίκο