Ερωτόκριτος στην ενότητα «Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική»

Με τον Ερωτόκριτο και την αφήγηση της Τασούλας Μαρκομιχελάκη, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ.,  ανοίγει στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, η ενότητα: «Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική» 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στις 21:15  στο σύνδεσμο

Το θέμα είναι ο ανεξάντλητος Ερωτόκριτος, αυτό το αριστούργημα της Κρητικής Λογοτεχνίας. Η κα. Μαρκομιχελάκη θα μιλήσει για τα μυστικά του ποιητή, εκείνα που δεν είναι εμφανή εξ’ αρχής, αλλά αναμφίβολα υπάρχουν στον καμβά του έργου.

Θα μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο ο ποιητής αξιοποίησε τα εργαλεία που του έδινε η τέχνη και η επιστήμη, ώστε να αποδώσει τη δυναμική των ματιών και της καρδιάς, στην εκδήλωση και στην ανάπτυξη του ερωτικού συναισθήματος. Η ερμηνεία σωματικών φαινομένων και ψυχολογικών αντιδράσεων των ηρώων, η ποιητική τους απόδοση και το ιατρικό υπόβαθρο που φαίνεται να ενυπάρχει στο έργο, επαληθεύουν τη διαπίστωση του David Holton ότι «ο Κορνάρος προσάρμοσε την υπόθεση στη νοοτροπία της Αναγέννησης, διαποτίζοντας το ποίημά του με στοιχεία ανθρωπιστικού προβληματισμού και επιστημονικού ενδιαφέροντος», και δικαιώνουν την κρίση που είχαν εκφέρει δεκαετίες νωρίτερα ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Mario Vitti, ότι πρόκειται για ένα έργο που ξεπερνά τα Ελληνικά όρια και στέκεται πανάξια στον χώρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η πρώτη μορφή της ομιλίας γράφτηκε μετά από πρόκληση του Μουσείου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκφωνήθηκε στο Επιμελητήριο Ηράκλειου την 1η Φεβρουαρίου 2020. Διαρκεί περίπου 40΄.