Μέτρα στο «κόκκινο» – Διευκρινίσεις για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, αθλητισμό

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο, προχώρησε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα

Οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξί και τα ΙΧ, ένας επιβάτης μαζί με τον οδηγό, δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επιτρέπεται η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη όταν η μετακίνηση γίνεται για ιατρικούς λόγους. Ένας ηλικιωμένος ή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που μεταβαίνει σε νοσοκομείο ή για εξετάσεις μπορεί να έχει μαζί του έναν οικείο του να τον συνοδεύει ή δύο γονείς μπορούν να συνοδεύσουν το παιδί τους σε μία έκτακτη ανάγκη. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν μαζί τους όλα τα σχετικά αποδεικτικά.

-Επιπλέον σύμφωνα με τη γενική γραμματεία εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και των καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό τηλεφώνου ανάγκης που θα δίνεται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες.

-Η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου δεν περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με διανομή κατ’ οίκον το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί.

– Ακόμη, στο πεδίο εφαρμογής της αναστολής λειτουργίας του ΚΑΔ 9604 που αφορά στην φυσική ευεξία εντάσσονται όλες οι δραστηριότητες του κωδικού αυτού. Τόσο στο επίπεδο Β Αυξημένου Κινδύνου όσο και στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες αναστέλλονται όλες οι σχετικές δραστηριότητες.

-Οι διατάξεις που αφορούν την μη τήρηση των μέτρων από νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα συμπεριλαμβάνουν και τις ιδιωτικές κλινικές.

-Στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και ομίλους για ατομικά αθλήματα συμπεριλαμβάνονται και αυτές των νόμιμων αδειοδοτουμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.