Πρωθυπουργός Σουηδίας: H ανάπαυλα που είχαμε το καλοκαίρι από την Covid-19 τελείωσε

«’Εχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Όλο και περισσότερες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας χρησιμοποιούνται τώρα για τη θεραπεία ασθενών της COVID-19. Η ανάπαυλα που είχαμε αυτό το καλοκαίρι τελείωσε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας αυστηρότερες συστάσεις για άλλες τρεις περιφέρειες εν μέσω ενδείξεων ότι η αναζωπύρωση της ασθένειας αρχίζει να προκαλεί μια αύξηση των θανάτων.

Σύμφωνα με τις νέες περιφερειακές οδηγίες, το 70% των Σουηδών ζει υπό καθεστώς αυστηρότερων, αν και ακόμα εθελοντικών, συστάσεων που περιλαμβάνουν εργασία από το σπίτι εφόσον είναι δυνατόν και αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς, των εμπορικών κέντρων και των γυμναστηρίων.

Ο Λεβέν είπε ακόμη ότι όσοι γευματίζουν σε εστιατόρια θα περιορίζονται σε ομάδες των οκτώ το πολύ, μέτρο που ενώ αποτελεί μια αυστηροποίηση, υπολείπεται ακόμη πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου τα εστιατόρια έχουν κλείσει ή έχουν περιοριστεί οι ώρες λειτουργίας τους και επιτρέπεται μόνο το take-away.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση με πολλούς τρόπους».

Σημείωσε ωστόσο πως «βλέπουμε τάσεις ότι οι θάνατοι αρχίζουν να αυξάνονται, αν και (ξεκινούν) από πολύ χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, η Σουηδία κατέγραψε 10.177 νέα περιστατικά κορονοϊού από την προηγούμενη ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή.

Τα περιστατικά στη σκανδιναβική χώρα, η οποία δεν δημοσιεύει νέα δεδομένα για την COVID-19 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τις Δευτέρες, έχουν αυξηθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφοντας κατ’ επανάληψη ημερήσια ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Η Σουηδία κατέγραψε 31 νέους θανάτους από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων στη διάρκεια της πανδημίας να ανέλθει σε 5.969.

Το ποσοστό θανάτων ανά κάτοικο στη Σουηδία είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από τις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερο από ορισμένες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Βρετανία.