Στο «μικροσκόπιο» το σώμα προστασίας των πανεπιστημίων – Όλα τα δεδομένα

O Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Διγαλάκης Yφυπουργός Παιδείας, ο Παύλος Μαρινάκης Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας και ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου μίλησαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τα νέα μέτρα που τόνισε η κυβέρνηση, σχετικά με τη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στην πρόσβαση, και στην αυστηροποίηση ποινών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ανομίας σε δημόσια πανεπιστήμια.

«Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι ενιαία, χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε τρεις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας στα πανεπιστήμια.

Πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αυτό θα είναι «ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Δεύτερο, η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια, αφού εξεταστεί ποια μέτρα αποδίδουν και ποια όχι.

«Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων» είπε ο πρωθυπουργός.

Και τέλος, τρίτο η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Δεν μιλάμε για αστυνομία αλλά για ένα σώμα προστασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, το οποίο θα έχει αρμοδιότητες και ειδική εκπαίδευση. Προφανώς δεν θα μπορεί κάποιος να φέρει όπλο μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν θα μπουν όπλα στα πανεπιστήμια», σημείωσε ο Υφυπουργός παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

«Πρέπει να υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε κάθε πανεπιστήμιο, δεν είναι μόνο αυτές οι συμπεριφορές, είναι και οι φυσικές καταστροφές, σεισμός, πυρκαγιά. Πρέπει να υπάρχουν σχέδια για ολες αυτές τις περιπτώσεις στα πανεπιστήμια. Μεταξύ των άλλων ίσως πρέπει να παρέμβει και η αστυνομία», καταλήγει ο κ. Διγαλάκης.

«Χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων κατά της βίας. Πρέπει να καταλάβουμε την φιλοσοφία της φύλαξης ενός μεγάλου πανεπιστημίου όπως το ΑΠΘ άλλη η φιλοσοφία της φύλαξης ενός πανεπιστημίου που έχει μόνο δύο κτίρια και άλλη ενός μεγάλου πανεπιστημίου. Η φύλαξη είναι φύλαξη», τόνισε ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Οι δράστες των επεισοδίων στα πανεπιστήμια είναι γνωστοί. Για τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να παρεμβαίνει άμεσα και η δικαιοσύνη και οι αρχές. Το «κάτω το χέρι από το άσυλο» κατέστρεψε τα ελληνικά πανεπιστήμια», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι καταδικαστέα η επίθεση και ο εξευτελισμός που δέχτηκε ο Πρύτανης της ΑΣΟΕ. Νομίζω ότι αυτός ήταν ένας εξευτελισμός της ανθρώπινης υπόστασης και δεν μπορεί να εντάσσεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι απεχθής η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει αυτό το απαράδεκτο περιστατικό για να εξαπολύσει μια σκληρή επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τους φοιτητές. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ανοίγει πόλεμο με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες», σημείωσε ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου.

Στην ερώτηση αν θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν τα νέα μέτρα για τα πανεπιστήμια ο Σωτήρης Αλεξίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η καθημερινότητα και η ζωντάνια των πανεπιστημίων είναι εκείνη που μπορεί να περιφρουρήσει και την ασφάλεια μέσα στα πανεπιστήμια».